Ophef in de rechtszaal: Advocaat noemt slachtoffer van verkrachting een dramaqueen

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Het gezicht van de voorzitter van de meervoudige strafkamer liep donderdag rood aan en de officier van justitie kon haar afschuw amper verbergen. Een jonge vrouw, die mogelijk het slachtoffer is van een gruwelijke verkrachting, kon wel door de grond zakken. Dit alles nadat advocaat Juliëtte Pinners haar beschuldigde van flirten en hofmakerij en haar vervolgens een dramaqueen noemde.

“Ik begrijp dat u uw cliënt wil verdedigen, maar wilt u uw toon matigen,” brieste de voorzitter. Voor de officier was het voldoende reden om een korte schorsing van de zitting te vragen. “Deze aanval op het karakter van het slachtoffer is zo laag bij de grond, zo stuitend en beschamend, dat ik vijf minuten nodig heb.”

Op zaterdag 2 juli vorig jaar spreekt de jonge vrouw af met de 19-jarige Eltaf H. uit Zwolle. Het tweetal heeft al een maandje contact en ze gaan die dag leuke dingen doen. Voor beiden is het van meet af aan duidelijk dat het niet om een romantisch avontuurtje gaat. “Het contact was gewoon als goede vrienden,” zegt H. in de rechtszaal. “Ik wist dat ze een vriendje had.” Ook H. heeft een relatie. De twee varen die middag met een bootje over de gracht en gaan daar zwemmen. Later gaan ze tennissen en uit eten. Daarna vertrekken ze met een andere vriend naar de Mimosastraat. “Daar was het ook leuk,” zegt H. “We hebben er muziek gedraaid en werden allebei best wel dronken.”

Compleet overstuur

De jonge vrouw raakt zo onder invloed dat ze even op bed wil liggen. Als ze ontwaakt uit haar roes is haar topje omhoog gedaan en haar broek een stuk omlaag. H. likt op dat moment aan haar borsten. De vrouw begint te roepen, probeert hem weg te duwen en slaat tegen de muur. Ook voelt de vrouw pijn en beseft dat ze in haar slaap door H. is verkracht. Huilend wordt ze even later aangetroffen buiten op straat. Twee jongens met een scooter loodsen de vrouw snel weg uit de Mimosastraat en ze wordt in een woning opgevangen. Ze is in paniek en zegt, wijzend naar haar kruis, dat ze pijn heeft. De politie wordt gebeld en die arriveert even later. Ook de agenten schrijven in hun proces-verbaal dat de vrouw compleet overstuur is.

Volgens Eltaf H. is het allemaal niet zo gegaan, hij weet zeker dat ze wakker was en het zelf wilde. “Ze heeft mij de hele dag gemanipuleerd en kusjes gegeven,” zegt H. “Ik was opgewonden.” Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut onderzochten de urine van de vrouw. Zij berekenden dat de vrouw ten tijde van de vermeende verkrachting zo’n 2 promille alcohol in haar lijf moet hebben gehad. “Dat is een behoorlijke hoeveelheid en dan ben je wel duidelijk dronken,” concludeert de rechter. “Je kan dan ook niet meer staan.”

Geloofwaardig relaas

De officier van justitie vindt het relaas van de vrouw geloofwaardig. “Het is consistent en op alle punten die toetsbaar zijn komt het overeen,” zegt de officier. “Ik heb de volle overtuiging dat het zo gegaan is.” Wat het volgens haar nog erger maakt, is dat H. een goede vriend van de vrouw was. “Haar lichamelijke integriteit is geschonden door iemand die ze vertrouwde.” Het OM wil dat H. 30 maanden de gevangenis in gaat, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Ook vraagt ze de rechter om de door de vrouw gevorderde schade van 12.500 euro toe te wijzen.

Advocaat Juliëtte Pinners stelt dat haar cliënt het slachtoffer is van valse beschuldigingen. Volgens haar zijn de verklaringen van de vrouw onbetrouwbaar. “Ze maakte hem het hof die dag en het ging om seks met wederzijds goedvinden.” Als Eltaf H. het laatste woord krijgt, heeft hij weinig te zeggen, behalve dat het hem spijt dat hij die avond vreemd is gegaan. De uitspraak volgt op woensdag 26 april.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp