PvdA herdenkt ‘rode’ dominee op Dag van de Arbeid in Zwolle

|   Laatste wijziging

Onder toeziend oog van Patty Wolthof legt Europarlementariër Mohammed Chahim rozen bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas.
Foto: Peter Denekamp

De Zwolse afdeling van de Partij van de Arbeid heeft maandag traditiegetrouw de Dag van de Arbeid gevierd. Europarlementariër Mohammed Chahim kwam naar Zwolle om rode rozen te leggen bij het graf van de ‘rode’ dominee Gerardus Horreüs de Haas.

Zo’n veertig mensen verzamelden zich maandagmorgen bij de poort van begraafplaats Kranenburg. Onder begeleiding van Wim Vlaanderen, de oud-beheerder van de begraafplaats, slingerde de stoet over de begraafplaats om uiteindelijk te komen bij een fraai stukje natuur. Een grafsteen is er amper te zien door al het groen. “De Haas was zijn tijd ver vooruit,” zegt Vlaanderen. “Hij wilde zo min mogelijk onderhoud van het graf.” Tegenwoordig zijn natuurgraven erg in trek.

Europarlementariër Chahim hield een toespraak bij het graf. Zijn boodschap sloot prima aan bij de omgeving, de politicus noemt zichzelf een ‘rode man met een groen hart’. Hij onderstreepte het belang van een groene en sociale energietransitie in Europa. Volgens hem is een groene koers nauw verbonden met de normen en waarden van de sociaal-democratie.

Samen met Patty Wolthof, fractievoorzitter van PvdA-Zwolle, legde hij een bos rode rozen bij de grafsteen van Gerardus Horreüs de Haas. Vervolgens gidste Vlaanderen de groep verder over de begraafplaats om uit te komen bij het graf van Helmig Jan van der Vegt, een van de twaalf oprichters van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, de voorloper van de PvdA.

Van der Vegt richtte, samen met elf gelijkgestemden, op 26 augustus 1894 de SDAP op in ’t Lokaal de Atlas aan de Ossenmarkt. Exact vijftig jaar later overleed hij.

Zondagavond, tijdens de Nacht van de Arbeid, gingen raadsleden en vrijwilligers van de PvdA Zwolle langs bij avond- en nachtwerkers om ze te bedanken en aandacht te vragen voor hun arbeidsomstandigheden. 

Foto's 5
Onder toeziend oog van Patty Wolthof legt Europarlementariër Mohammed Chahim rozen bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas. - Foto: Peter Denekamp
Onder toeziend oog van Patty Wolthof legt Europarlementariër Mohammed Chahim rozen bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas.
Foto: Peter Denekamp
Chahim onderstreepte, bij het graf van de 'rode'dominee, het belang van een groene en sociale energietransitie in Europa. - Foto: Peter Denekamp
Chahim onderstreepte, bij het graf van de 'rode'dominee, het belang van een groene en sociale energietransitie in Europa.
Foto: Peter Denekamp
Rode rozen bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas op de Dag van de Arbeid. - Foto: Peter Denekamp
Rode rozen bij het graf van Gerardus Horreüs de Haas op de Dag van de Arbeid.
Foto: Peter Denekamp
Ook bij het graf van Helmig Jan van der Vegt, mede-oprichter van de SDAP, werden bloemen gelegd. - Foto: Peter Denekamp
Ook bij het graf van Helmig Jan van der Vegt, mede-oprichter van de SDAP, werden bloemen gelegd.
Foto: Peter Denekamp
Mohammed Chahim, de 'rode man met groen hart', kwam op een OV-fiets vanaf het Zwolse station naar de begraafplaats. - Foto: Peter Denekamp
Mohammed Chahim, de 'rode man met groen hart', kwam op een OV-fiets vanaf het Zwolse station naar de begraafplaats.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)