Gezeik van Zwollenaren op Bevrijdingsdag levert goede doelen veel geld op

Rudy Spanhak, herkenbaar aan zijn zwarte hoed, zat ook op Koningsdag bij de toiletunit geld in te zamelen voor de goede doelen.
Foto: Peter Denekamp

Wie Bevrijdingsdag gaat vieren in de Zwolse binnenstad kan met een gerust hart een paar extra biertjes drinken. Dat je dan vaker naar het toilet moet is vrijdag geen nadeel. Iedereen met hoge nood kan zijn of haar behoefte doen voor het goede doel.

Naast het grote podium bij de Belgische Keizer zit Rudy Spanhak van de Stichting Roeien met de Riemen die je hebt (RMRH). Samen met andere vrijwilligers runt hij daar een tijdelijke unit met toiletten. Voor een kleine vergoeding kan je daar terecht op een schoon en fris toilet. De opbrengst gaat geheel naar RMRH en Onthaastcafé Zwolle.

Wensen vervullen

Rudy Spanhak, herkenbaar aan zijn zwarte hoed, zet zich sinds jaar en dag in voor mensen met een smalle beurs, mantelzorgers en mensen met een beperking. Samen met Ivan Snijder richtte hij daarom RMRH op. “Met RMRH proberen we zo veel mogelijk wensen te vervullen,” zegt Spanhak. De stichting zet dan ook alles op alles om voor deze mensen een leuk dagje uit mogelijk te maken. Dat lukt dankzij de medewerking van veel bedrijven en organisaties in Zwolle en omgeving.

“We hebben al eens flinke aantallen vrijkaarten gekregen van PEC Zwolle en Museum de Fundatie,” aldus Spanhak. “Zwembad de Vrolijkheid deed hetzelfde, mensen kregen gratis toegang en na het zwemmen een frietje met limonade en ijs.” Spanhak vindt het geweldig als hij achteraf hoort wat de impact hiervan is. “Sommige kinderen en ouders die in armoede leven zijn op deze manier voor het eerst in hun leven in een zwembad geweest.”

Samen eten

Jeroen de Boer, eigenaar van de Belgische Keizer, kent Spanhak al vele jaren. Ook hij draagt RMRH een warm hart toe. Hij bood de stichting dan ook aan om tijdens Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag de tijdelijke toiletunit te beheren. Iedereen met hoge nood is er welkom voor 50 eurocent. Ook kan er een dagkaart voor 2 euro worden gekocht. “De meeste mensen geven veel meer als ze horen dat het geld naar RMRH gaat en wat we ermee doen,” zegt Spanhak. 

Een deel van de opbrengst gaat naar het Onthaastcafé, een ander goed doel waar Spanhak zich voor inzet. Het Onthaastcafé is een café-restaurant speciaal voor jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen elkaar daar ontmoeten en samen eten of spelletjes doen. Het café aan de Zerboltstraat opent eens per twee weken, op maandagmiddag, haar deuren. Het Onthaastcafé wordt geheel door vrijwilligers gerund.

De tijdelijke toiletunit is op Bevrijdingsdag links naast het podium bij de Belgische Keizer te vinden, nabij de Korte Kamperstraat. Het advies van 1Zwolle luidt dan ook: “Plas daar veel en geef gul!”

Foto 1
Rudy Spanhak, herkenbaar aan zijn zwarte hoed, zat ook op Koningsdag bij de toiletunit geld in te zamelen voor de goede doelen. - Foto: Peter Denekamp
Rudy Spanhak, herkenbaar aan zijn zwarte hoed, zat ook op Koningsdag bij de toiletunit geld in te zamelen voor de goede doelen.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)