Vanavond: Fraterhuis Talk over digitale film als onbegrensd artistiek medium

Filmcriticus Hugo Emmerzael
Foto: Ingezonden foto

In de Fraterhuis Talk op woensdagavond 3 mei belicht filmcriticus Hugo Emmerzael de digitale film. Deze beschouwt hij als een onbegrensd artistiek medium dat de online wereld weerspiegelt waar we ons allen in begeven.

Ooit lieten films ons fantaseren over een ontsnapping uit The Matrix. Maar wie wil dat tegenwoordig nog, vraagt Emmerzael zich af. Hij verzet zich tegen de “generieke digitale drab die door de verstopte aderen van de multiplex stroomt”. Hij wil juist dieper ingaan op fascinerende alternatieven. Hoe staan experimentele films als Leviathan (2012) in verband met kaskrakers als Avatar: The Way of Water (2022). Hoe Agnés Varda en Clint Eastwood “de lagen van onze hyperrealiteit wegpellen” en hoe de Wachowski’s ons via hun popfilms de weg wijzen naar een nieuwe, alternatieve wereld.

Iedereen die Emmerzael ook maar een beetje kent weet dat Miami Vice (2006) en het werk van Michael Mann uitgebreid aan bod gaan komen.

Hugo Emmerzael is filmcriticus en curator. De meeste van zijn teksten worden gepubliceerd in de Filmkrant. Bij  MACA stelt hij programma’s samen die alternatieve perspectieven bieden op cinema als artistiek medium. Ook is hij co-host van de podcast Celebrating Cinema.

Deze Fraterhuis Talk vindt woensdagavond 3 mei plaats van 20.00 tot 21.15 uur.

Foto 1
Filmcriticus Hugo Emmerzael  - Foto: Ingezonden foto
Filmcriticus Hugo Emmerzael
Foto: Ingezonden foto

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)