Woensdagochtend vroeg is het koud. Zo koud dat het aan de grond licht kan gaan vriezen. Het is kurkdroog en dat blijft het de hele dag. Dankzij een hogedrukgebied boven de Noordzee heeft Zwolle rustig en zonnig weer.
Hoog in de blauwe lucht verschijnen doorzichtige sluierwolken en vliegtuigstrepen. Lagere wolkenvelden, die de zon tijdelijk afschermen, zijn in de buurt maar lijken een grotere voorkeur voor het noorden van het land te hebben. Deze lage wolken zijn trouwens geneigd om onder hogedrukinvloed te verdwijnen.
De temperatuur klimt uit het koude ochtenddal van slechts enkele graden boven nul, naar ongeveer 13 graden in de middag. Maar in de volle zon en uit de wind is het veel warmer. Dan krijg je maximaal zonkracht 5 op je huid. Smeren is dus aan te raden, als je langer blijft zitten. De wind stelt eerst niet veel voor, in de middag is hij zwak tot matig, kracht 2 à 3, uit het noordoosten tot oosten.
In de avond en nacht naar donderdag houden we sluierwolken op hoogte. Nog op afstand in het zuidwesten, heeft een buienstoring het gemunt op onze omgeving. De sluierwolken worden donderdag dikker, maar de zon komt er waarschijnlijk doorheen. Het blijft droog.
De wind is strak oostelijk en dat helpt het kwik omhoog. Na een nacht met een minimumtemperatuur van zo’n 6 graden wordt ‘s middags circa 18 graden gehaald. Tijdens Dodenherdenking ‘s avonds kun je ongeveer 16 graden verwachten. De temperatuur is dan wel rap aan het dalen.
In de nacht naar vrijdag arriveert deel 1 van de buienstoring boven Zwolle. Fikse buien worden berekend voor de nacht. Volgens de huidige inzichten arriveert deel 2 vrijdag in de namiddag of begin van de avond. De middag- en avondbuien kunnen ook stevig uitpakken. Er is kans op onweer, wat consequenties kan hebben voor het bevrijdingsfestival in Zwolle. We houden het weer op Bevrijdingsdag in de gaten in de komende weerberichten hier op 1Zwolle.