Het weer: Zon en opwarming in de middag

Kolk bij Westerveldse Bos
Foto: Ank Pot

Vrijdagochtend zwaait Zwolle het front uit dat in de nacht nog wat extra regen bracht. Kennelijk was deze lente nog niet nat genoeg. Goed nieuws is dat achter het front warmere lucht hierheen stroomt met minder regenwolken. In de loop van de dag komt de zon steeds beter door.

Maar de atmosfeer is nog niet stabiel, een buitje in de middag of begin van de avond kan ergens in de omgeving ontstaan. Of dat precies boven Zwolle gebeurt is vooraf niet te zeggen. De ontwikkeling van een middagbui gebeurt door opwarming op de grond. Dat lukt vrijdagmiddag goed, we verwachten in de stad 21 graden of nog iets warmer. De wind is oost tot noordoost, zwak tot matig, kracht 2 à 3.

We zitten tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een groep lagedrukgebieden boven Zuid-Europa. Dat zorgt bij ons in het weekend voor vrij warm weer. Dat komt uit het oosten, maar daarna kantelt de aanvoer. We krijgen volgende week lucht uit het noorden, wat natuurlijk afkoeling betekent. Dinsdag blijft de middagtemperatuur mogelijk onder de 15 graden steken. En de nachten worden frisser, overigens zonder dat het tot nachtvorst komt.

Voor het zover is, hebben we een mooi weekend voor de boeg met veel zon en een temperatuur ‘s middags van ruim 20 graden. Zowel zaterdag als zondag is later op de dag een buitje niet compleet uit te sluiten. De kans daarop is echter zo klein dat een barbecue ’s avonds geen waagstuk is in Zwolle.

Foto 1
Kolk bij Westerveldse Bos - Foto: Ank Pot
Kolk bij Westerveldse Bos
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)