Integratieprijs ‘Pluriform’ onthuld

Foto van auteur

Zwolle- In het cultuurhuis van Stadshagen is zaterdag omstreeks 11.30 uur de dam- en schaaktafel onthuld die voor de Pluriform door kunstenaar Johan Akkerman is gemaakt.

De PLURIFORM is de Zwolse integratieprijs, die wordt uitgereikt aan personen of organisaties, die zich belangeloos inzetten voor de integratie van allochtonen in Zwolle. De gemeente Zwolle vindt het belangrijk dat deze initiatieven zichtbaar worden gemaakt. De onthulling werd gedaan door Wethouder Hennie Kenkhuis samen met enkele leerlingen van basisschool De Campherbeek en De Toonladder. De pluriform is een initiatief dat samen door de Integratieraad en Artikel 1 Overijssel wordt vorm gegeven. 

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst werden naast het kleurrijke schaakspel uit meerdere culturen spellen uitgelegd en gespeeld. Wethouder Hennie Kenkhuis stond stil bij het belang dat de gemeente hecht aan een samenleving waarin we met elkaar leven en veel van elkaar kunnen leren. Dat spel een vorm is van ontmoeting en kennismaken.

Henny Willems van artikel 1 Overijssel gaf aan dat Integratie in de samenleving ook wil zeggen dat autochtonen en allochtone burgers “open” staan voor elkaar. Onbevooroordeeld kennis willen nemen van elkaars kwaliteiten en kundigheden. Intgeratie, een woord door Nederlanders bedacht. Het nederlands is een taal die moeilijk is te doorgronden. “……….Want neem nu het woord hartstikke bedankt, waarmee wordt bedoeld dat je iemand heel geweldig bedankt. Als je hardstikke letterlijk neemt dan betekend het dat je niet meer kunt ademen en snel doodgaat. Snap de bedoeling van onze taal maar eens! ………..”

Ook deze speldag waren er weer verrassingen. Het Surinaamse behendigheidsspel Vevie stong dat vijf stenen betekend. Bleek ook bekend te zijn bij de aanwezigen met een Turkse achtergrond. En het Marokkaanse spel partchi bleek veel overeenkomsten te hebben met het in Nederland bekende spel mens erger je niet. 

De spellen zorgden voor een ontspannen sfeer waarbij nieuwe contacten werden gesloten en tal van gesprekken werden gevoerd. De pluriform zal de komende tijd in de bibliotheek van Stadshagen staan. Waarbij iedereen dit mag spelen. 

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Integratieprijs ‘Pluriform’ onthuld”

  1. schaken
    Ik snap dat schaken op de foto!
    Is natuurlijk ook harstikke internationaal.
    Maar waarom op een dambord en met van die afwezige blikken?
    Misschien had de fotograaf FREEZE geroepen?

Reacties zijn gesloten.