Kangoeroewoning maakt mantelzorg mogelijk

Foto van auteur

In de jonge wijk Stadshagen, in het deelplan Werkeren, komen drie zogenoemde kangoeroewoningen. DeltaWonen speelt met dit concept in op de zorgontwikkelingen in de maatschappij. De kangoeroewoningen bestaan uit een eengezinswoning van drie verdiepingen die intern is verbonden met een gelijkvloerse buidelwoning.

De kangoeroewoningen maken deel uit van een nieuwbouwproject van 74 woningen. Op het nu nog braakliggende terrein staat straks een afwisselende buurt met stadswoningen, rij-woningen, 2-onder-1 kap woningen en vrijstaande woningen, maar ook drie kangoeroewoningen.

Wat is een kangoeroewoning?

Het concept is niet nieuw en dook voor het eerst op in de jaren zeventig. Kangoeroewoningen zijn aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie. De familie verleent mantelzorg vanuit de eengezinswoning. De woning ernaast is een huis met eigen voordeur, badkamer, keuken en dergelijke waarbij alles gelijkvloers wordt uitgevoerd.

Zelfstandig wonen

De kangoeroewoningen zijn bedoeld voor mensen met enige vorm van verminderde zelfredzaamheid, bijvoorbeeld gehandicapten of senioren, en hun mantelzorgers, die toch zelfstandig willen blijven wonen. Het voordeel van een kangoeroewoning is dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor gehandicapten geldt dat ze op deze manier zelfstandig kunnen wonen in een gewone woonomgeving.

Naar verwachting worden de woningen medio 2008 opgeleverd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)