Illustrator Jasper Rietman spreekt in Fraterhuis over vertellen met beeld

Foto van auteur

Woensdag 7 juni spreekt illustrator Jasper Rietman in Filmtheater Fraterhuis.
Foto: Filmtheater Fraterhuis

De Fraterhuis Talk op woensdagavond 7 juni staat in het teken van vertellen met beeld. Aan de hand van films, tv-series en geïllustreerde boeken toont illustrator Jasper Rietman hoe makers hun wereld neerzetten. Daarnaast laat hij zien hoe dit proces er in zijn eigen werk uitziet en hoe hij ervoor zorgt dat tekst en beeld elkaar versterken.

Het principe ‘show, don’t tell’ is een van de belangrijkste verteltechnieken om informatie op een effectieve en organische manier over te brengen aan de lezer of kijker. Maar hoe zit dat bij ‘worldbuilding’, het overtuigend neerzetten van een nog onbekende, fictieve wereld? En hoe kun je het hebben over maatschappelijk relevante thema’s zonder de lezer of kijker te veel bij de hand te nemen?

Aan de hand van films als Mad Max: Fury Road, Avatar, Inception en Godzilla (2014), tv-series als The Last of Us en The Leftovers en de geïllustreerde boeken van Simon Stalenhag laat Rietman zien hoe makers hun werelden overtuigend en soms minder overtuigend neerzetten. 

Rietman is redactioneel illustrator met een voorliefde voor handgemaakte tekeningen. Zijn illustraties verschenen in The New York Times, The Guardian, Variety, De Standaard en de Volkskrant. Daarnaast werkt hij momenteel aan een eigen boek.

Filmtheater Fraterhuis presenteert sinds 2022 de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20.00 tot 21.15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 5 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Foto 1
Woensdag 7 juni spreekt illustrator Jasper Rietman in Filmtheater Fraterhuis. - Foto: Filmtheater Fraterhuis
Woensdag 7 juni spreekt illustrator Jasper Rietman in Filmtheater Fraterhuis.
Foto: Filmtheater Fraterhuis