Speeltuin in Zeeheldenbuurt ondergaat metamorfose, ook aan mindervalide kinderen wordt gedacht

Foto van auteur

Wilko en Vanessa Velthuis op de plek waar het nieuwe speelpaleis moet komen.
Foto: Peter Denekamp

Speeltuin Wipstrikkwartier gaat dit jaar weer flink op de schop. Na het verdwijnen van het grote speelkasteel is er een lege plek ontstaan in de speeltuin in de Zeeheldenbuurt. De twee opslagcontainers die er nu staan zijn niet het meeste aantrekkelijke deel van de openbare speeltuin volgens Wilko en Vanessa Velthuis. Samen met andere vrijwilligers willen ze er een nieuw speelpaleis bouwen.

Het speelpaleisje wordt dan voorzien van glijbanen, een uitkijkplek, trampolines en een hindernisbaan. Bovenal moet het toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Om de plannen te realiseren is er geld nodig en daarom zijn Wilko en Vanessa een crowdfundingsactie gestart.

Drie glijbanen
De twee opslagcontainers in de speeltuin worden tegen elkaar aangezet. Er komt dan een flinke berg grond met gras tegen de containers waardoor de kinderen op het dak kunnen komen. Bovenop de containers wordt een houten vlonder met hekken neergelegd om ongelukken te voorkomen. Om weer met beide voetjes in de Zeeheldenbuurt te komen staan, kan de jeugd kiezen tussen drie verschillende glijbanen.

Bij het nieuwe speelpaleisje worden verder nog een draaitoestel en een of twee trampolines geplaatst. Er komen voorzieningen voor kinderen met een beperking. De speelborden kunnen ook vanuit een rolstoel worden gebruikt. De paden in de speeltuin worden ook verbreed.

Strenge veiligheidseisen
Een bijkomend voordeel van de aanpassingen is dat ouders en grootouders, met een rollator of scootmobiel, zich beter door de speeltuin kunnen verplaatsen. De speeltuinvereniging wil verder nog iets te bieden hebben voor oudere schoolkinderen. De jeugd vanaf 8 jaar kan zich in de toekomst uitleven op een uitdagende hindernisbaan.

“We kunnen de kosten lager houden met hulp van vrijwilligers,” zegt Vanessa. “Al is het maar een paar uurtjes, samen gaan we het voor elkaar krijgen.” Vanwege de strenge veiligheidseisen, waar speeltuinen aan moeten voldoen, moet er werk worden uitbesteed. “We mogen de toestellen alleen kopen bij gecertificeerde leveranciers,” aldus Vanessa. “Die moeten het ook zelf plaatsen in de speeltuin.” Het hele project gaat daardoor veel geld kosten en een flink deel is al binnen.

Crowdfunding gestart
Dankzij subsidies van de gemeente Zwolle, provincie Overijssel, stichting Hervormd Weeshuis en bijdragen van Jantje Beton, het buurtfonds van de Postcodeloterij en de speeltuinvereniging staat de teller inmiddels al op 34.000 euro. Het resterende deel, zo’n 8.000 euro, moet nog worden opgehoest.

“Daarom zijn we de crowdfundingsactie gestart,” zegt Vanessa. Ze heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. “We maken er weer een topjaar van met veel buurtbewoners die samen komen klussen in de speeltuin.” Ook hoopt ze op de gulle giften van Zwollenaren. “We gaan dan samen in september de grote opening van het nieuwe speelpaleis te vieren!”

Aanmelden als vrijwilliger kan in het wijkcentrum Bestevaer of door een e-mail te sturen naar info@wijkcentrumbestevaer.nl. Ook mensen die eenmalig willen klussen zijn van harte welkom. Geld doneren kan op de website van de inzamelingsactie voor de speeltuinvereniging.

Video 1
Video: De huidige situatie in de speeltuin. door Vanessa Velthuis
Foto's 5
Wilko en Vanessa Velthuis op de plek waar het nieuwe speelpaleis moet komen. - Foto: Peter Denekamp
Wilko en Vanessa Velthuis op de plek waar het nieuwe speelpaleis moet komen.
Foto: Peter Denekamp
De bouwtekening van het nieuwe speelpaleis in de Zeeheldenbuurt. - Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
De bouwtekening van het nieuwe speelpaleis in de Zeeheldenbuurt.
Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
Tegen de opslagcontainers komt een flinke berg grond met gras te liggen. - Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
Tegen de opslagcontainers komt een flinke berg grond met gras te liggen.
Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
Op de container wordt een houten vlonder met hekken bevestigd. - Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
Op de container wordt een houten vlonder met hekken bevestigd.
Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
De kinderen kunnen via drie glijbanen naar beneden glijden. - Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier
De kinderen kunnen via drie glijbanen naar beneden glijden.
Foto: Speeltuin Wipstrikkwartier