Kinderen in Zeeheldenbuurt kunnen zich binnenkort uitleven in gerenoveerde speeltuin

Vanessa Velthuis met een cheque van Rabo Club Support voor het in aanbouw zijnde speelpaleis.
Foto: Peter Denekamp

Speeltuin de Bestevaer aan de Trompstraat is de afgelopen maanden flink op de schop te gaan. Dat is te danken aan de vele buurtbewoners die de handen uit de mouwen steken en aan gulle gevers. Als er niets meer tegenzit, volgt op zaterdag 18 november een spectaculaire heropening met Wietze de Jager.

Na het verdwijnen van een groot speelkasteel in de speeltuin vielen twee stalen opslagcontainers erg op in de speeltuin. Allesbehalve een aantrekkelijke speelplek voor kinderen. Buurtbewoners kwamen in actie en begonnen met fondsenwerving en een crowdfundingsactie.

Daardoor kwam er geld in het laatje om de containers om te toveren in een speelpaleis met glijbanen. Ook werd de speeltuin toegankelijker gemaakt voor mensen met rollators en rolstoelen. Kinderen met een beperking kunnen zich na de heropening ook uitleven in de speeltuin, voor hen zijn er dan meerdere voorzieningen in de speeltuin.

“De crowdfundingsactie heeft niet alleen geld opgeleverd,” zegt Vanessa Velthuis, een van de vrijwilligers van de speeltuin. “Het heeft vooral gezorgd voor veel extra vrijwilligers.” Alles wat buurtbewoners zelf doen scheelt veel geld omdat de klussen niet hoeven te worden uitbesteed.

Dat gaat niet altijd op, soms valt er niet te ontkomen aan het inschakelen van professionals met zwaar materieel. Het betekent niet altijd een aanslag op het budget van de speeltuin. Zo besloot Jos Jansen van het gelijknamige loonwerkersbedrijf uit Wijhe om belangeloos zijn steentje bij te dragen aan de metamorfose van de speeltuin. Ook stratenmaker Tonnie Sellis uit de Zeeheldenbuurt is regelmatig in de weer in de speeltuin met zijn mini-shovel.

De speeltuin ontving subsidies van de gemeente Zwolle, provincie Overijssel, stichting Hervormd Weeshuis en bijdragen van Jantje Beton en het buurtfonds van de Postcodeloterij. Vorige week zaterdag kwam er nog een donatie bij van de Club Support actie van de Rabobank.

“Dankzij de giften en de extra vrijwilligers kunnen we meer doen dan de bedoeling was,” vertelt Velthuis. “De geplande heropening in september werd dan ook niet gehaald, maar wat er de komende maand nog gaat gebeuren maakt het langer wachten de moeite waard!”

Foto's 3
Vanessa Velthuis met een cheque van Rabo Club Support voor het in aanbouw zijnde speelpaleis. - Foto: Peter Denekamp
Vanessa Velthuis met een cheque van Rabo Club Support voor het in aanbouw zijnde speelpaleis.
Foto: Peter Denekamp
Loonwerker Jos Jansen draagt belangeloos zijn steentje bij met zijn graafmachine. - Foto: Peter Denekamp
Loonwerker Jos Jansen draagt belangeloos zijn steentje bij met zijn graafmachine.
Foto: Peter Denekamp
Ook de buurtbewoners steken de handen uit de mouwen om de speeltuin te renoveren. - Foto: Peter Denekamp
Ook de buurtbewoners steken de handen uit de mouwen om de speeltuin te renoveren.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)