Zwolle gaat jonge asielzoekers opvangen in Mercure Hotel

Foto van auteur

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

In het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg in Zwolle worden vanaf 1 juli Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMVers) opgevangen. Dit gebeurt na een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de gemeente Zwolle. Op dit moment worden in Zwolle nog geen AMV’ers opgevangen.

Het COA vraagt om met spoed 46 en maximaal zestig AMV’ers op te vangen. De gemeente heeft besloten om mee te werken aan het verzoek. Het gaat om jongeren van 15 tot en met 17 jaar. De jongeren die in het Mercure Hotel opgevangen gaan worden, hebben nog geen status. De gemeente meldt dat ze zich hier kunnen voorbereiden op de asielprocedure en de procedure zelf kunnen doorlopen. Ook krijgen deze jongeren Nederlands onderwijs.

Onder de vluchtelingen die naar Nederland komen zitten ook alleenstaande minderjarigen. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en andere bedreigingen. De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Omdat er te weinig opvanglocaties zijn, zoekt het COA in het hele land naar extra (tijdelijke) locaties voor deze specifieke doelgroep.

“De urgentie is voor ons duidelijk,” zegt wethouder Dorrit de Jong. “We hebben in onze langere termijnvisie voor de opvang van vluchtelingen al aangegeven dat we de doelgroep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen willen opvangen. Hier dringt onze gemeenteraad ook al langer op aan. De vraag naar opvanglocaties voor deze kwetsbare groep is groot. Wij werken dan ook graag mee aan het verzoek van het COA.”

De gemeente meldt dat de opvang start op 1 juli en duurt tot 31 december 2023. Het COA begint deze maand met voorbereidende werkzaamheden in het hotel. De omwonenden en bedrijven rondom het Mercure Hotel hebben een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 21 juni van 19.30 tot 21.00 uur in het hotel. Medewerkers van de gemeente Zwolle en het COA geven daar meer informatie en beantwoorden vragen.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp