De gemeente Zwolle gaat de komende jaren zo’n honderd statushouders opvangen in een kantoorpand tegenover winkelcentrum AA-landen. Dat blijkt uit een brief die wethouder Dorrit de Jong aan buurtbewoners stuurde. Ze roept omwonenden op om deel uit te maken van een klankbordgroep en mee te denken over het verdere verloop van het proces.
De brief van de wethouder viel maandag op de deurmat van de wijkbewoners. De gemeente heeft het kantoorpand aan de Rijnlaan 25, pal tegenover het winkelcentrum, voor tien jaar gehuurd. De eerste drie jaar wordt het pand gebruikt als opvanglocatie voor statushouders. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben ontvangen.
De statushouders moeten vanuit een asielzoekerscentrum doorstromen naar een woning. Omdat het lastig is woonruimte te vinden, vangt de gemeente Zwolle de statushouders tijdelijk op in het pand aan de Rijnlaan. De wethouder schrijft in haar brief dat het kantoorgebouw nog moet worden verbouwd voor het bewoond kan worden. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, trekken de statushouder er halverwege volgend jaar in.
Na drie jaar komt er een einde aan de tijdelijke opvang van statushouders. De gemeente is in overleg met het COA en kijkt of het pand geschikt is als een permanente opvanglocatie van statushouders en kansrijke asielzoekers voor de resterende zeven jaar van de huurperiode.
Volgende week donderdag gaat de gemeente ’s avonds in gesprek met buurtbewoners in wijkcentrum De Bolder. Bewoners die mee willen denken over het verdere proces kunnen zich dan aanmelden. De buren van de nieuwste Zwolse opvang zijn niet betrokken geweest bij het aanwijzen van de locatie. Een schop tegen het zere been van oppositiepartij Swollwacht die inmiddels schriftelijke vragen heeft gesteld aan de wethouder over de gang van zaken.
Zwolle vangt momenteel driehonderd statushouders en kansrijke vluchtelingen op aan de Meeuwenlaan. In het Mercure Hotel aan de Herstenbergweg worden zestig minderjarige asielzoekers opgevangen. Het Rode Kruis heeft een pand aan de Brahmstraat aangeboden voor opvang van twaalf minderjarige asielzoekers. In vier kantoorgebouwen op Oosterenk en in een noodgebouw van Berkumstede worden momenteel meer dan achthonderd Oekraïners opgevangen. Ook verblijven er zo’n 140 Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen in Zwolle.