De Zwolse brandweer heeft zondag opnieuw een jonge kauw gered bij de studentenflats op het Talentenplein. Ieder voorjaar komen grote aantallen vogels klem te zitten tussen de balkondeuren en de glazen veiligheidsplaten van de appartementen. Studentenhuisvester SSH is volgens de bewoners bezig een oplossing te zoeken.
Een van de bewoonsters zag gisteren de vogel vastzitten bij een appartement op de zesde etage. Ze probeerde de bewoners te waarschuwen, maar die waren niet thuis. Toen ze vanochtend de vogel nog zag zitten belde ze de brandweer om hulp. “Ik vroeg de brandweer of ze tijd hadden,” zegt de studente. “Dat hadden ze en ze zeiden dat ze er aankwamen.” Vanuit een hoogwerker lukte het brandweermannen enige tijd later om de vogel te bevrijden.
Sterven achter glas
Dit tot opluchting van de studente, die zich zorgen maakte over het diertje. “De zon draait straks en brandt dan vol op die glazen plaat. Het is toch vreselijk als een dier op die manier sterft achter dat glas!” SSH is al jaren op de hoogte van het probleem. Afgelopen jaar liet de studentenhuisvester aan De Stentor weten dat ze het probleem serieus gaan bekijken en in kaart zouden brengen of er aanpassingen aan de panden nodig zijn.
De studenten redden zelf ook regelmatig vastzittende vogels. Meerdere bewoners bouwden zelf een constructie op de veiligheidsplaat om te voorkomen dat vogels vast komen te zitten. “Als SSH het ziet dan moet het er direct weer af,” vertellen de studenten.
Nesten verwijderen
Volgens een aantal studenten heeft SSH pas geleden met een drone onderzoek uitgevoerd om in kaart te brengen waar de vogels nesten bouwen. Het plan zou dan zijn om de nesten te verwijderen zodat de jonge vogels niet meer vast komen te zitten.
Bij de brandweer wordt een inschatting gemaakt voordat er een brandweerploeg naar het Talentenplein wordt gestuurd. In de Wet Veiligheidsregio’s staat dat de brandweer het gevaar moet beperken en bestrijden voor mensen en dieren bij ongevallen anders dan brand. Dat zegt Rik Westerbaan, woordvoerder van de brandweer IJsselland.
“In de meldkamer wordt dan een inschatting gemaakt of een dier echt in nood is,” vertelt Westerbaan. “Als in dat geval niemand anders het dier kan redden gaan wij erheen.” Volgens Westerbaan wordt er contact opgenomen met een pandeigenaar als blijkt dat de brandweer er erg vaak heen moet voor dit soort inzetten. Hij weet niet of er inmiddels contact vanuit de veiligheidsregio is geweest met SSH.
Ontzettend verdrietig
Ook Debbie Mathijsen, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is op de hoogte van het dierenleed bij de studentenflats. “In het verleden liep een eerdere poging om hier iets aan te doen niet helemaal soepel,” aldus Mathijsen. “Maar we geven uiteraard niet op.” Dat de vogels soms urenlang achter glas gevangen zitten in de brandende zon noemt ze ontzettend verdrietig.
Studentenhuisvester SSH was vandaag niet bereikbaar voor een reactie.