De echte helden lopen morgen één kilometer tijdens de Halve Marathon

Teun Bouwhuis hoopt op veel publiek tijdens de eerste editie van de Heroes Run.
Foto: Peter Denekamp

Zwolle is weer helemaal klaar voor de Halve Marathon. Ondanks dat het hardloopevenement voor de 21e keer wordt gehouden kent deze editie een primeur, de Heroes Run. Een prestatieloop speciaal voor mensen met een beperking.

De Heroes Run is het geesteskind van Teun Bouwhuis, de oud-voorzitter van Stichting Halve Marathon Zwolle. “De Heroes Run gaat een groot feest worden en ik hoop dat zo veel mogelijk mensen langs de kant staan om de deelnemers aan te moedigen!”

Bouwhuis zet zich al vele jaren in voor mensen met een beperking. Hij vindt het belangrijk om deze mensen een gezicht te geven, ze mogen gezien worden, zoals hij het zegt. Bouwhuis vond al snel een gelijkgestemde, Anniek van Vilsteren van revalidatiecentrum Vogellanden. De een is goed bekend in de wereld van mensen met geestelijke beperkingen en de ander heeft de kennis op het terrein van lichamelijke beperkingen. 

Parcours zelfstandig afleggen
Het is het duo gelukt om zo’n zestig deelnemers aan de start te krijgen van de Heroes Run. Geen sinecure omdat sommige deelnemers prima in staat zijn om zelfstandig het parcours af te leggen, terwijl de ander ondersteuning en begeleiding nodig heeft. Ook zullen er een aantal ouders met hun kind meedoen aan de loop.

“Het is geen wedstrijd maar een prestatieloop,” zegt Bouwhuis. “Maar er zijn er wel een aantal die er een wedstrijd van zullen maken, zoals de G-lopers van AV PEC 1910.” Dat is dan ook de charme van de Heroes Run volgens de organisator. “Iedereen mag en kan meedoen en het parcours afleggen op zijn of haar manier.”

Een spektakel gaat het sowieso worden op de Schuurmanstraat. Wethouder Michiel van Willigen lost daar het startschot. De deelnemers leggen dan het mooiste en gezelligste stukje van het Halve Marathonparcours af. Via het Kerkbrugje en Gasthuisplein eindigen de helden bij de finishlijn op de Grote Markt.

Heroes Run belangrijk
Ze worden voorafgegaan door twee motoren en vijf speciale racewagens, de zogeheten Furori’s. Ook de mascotte van PEC Zwolle is ondanks de tropische temperatuur van de partij en loopt mee. De Heroes Run zal aan elkaar gepraat worden door speaker Henk Borgmeijer.

Borgmeijer heeft zich al verdiept in de deelnemerslijst volgens Bouwhuis. “Hij dacht dat ik een foutje had gemaakt omdat er een naam van een marathonloper tussen zat.” Het bleek geen foutje te zijn en het onderstreept direct hoe belangrijk de Heroes Run is. De marathonloper werd getroffen door een hersenbloeding, na revalidatie verschijnt hij nu voor het eerst weer aan de start van een loopevenement.

“Zo snel kan het gaan, de ene dag ben je topfit en de volgende dag…,” zegt Bouwhuis. Hij hoopt dan ook dat er morgen vanaf 19.00 uur heel veel Zwollenaren langs het parcours van de Heroes Run staan om de deelnemers aan te moedigen wanneer ze die ene kilometer volbrengen. 

Foto 1
Teun Bouwhuis hoopt op veel publiek tijdens de eerste editie van de Heroes Run. - Foto: Peter Denekamp
Teun Bouwhuis hoopt op veel publiek tijdens de eerste editie van de Heroes Run.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)