Het had vorig jaar slecht kunnen aflopen voor een destijds 24-jarige Zwolse vrouw en haar ex-vriend toen ze met haar auto op een boom knalde op de Oude Meppelerweg. De ex-vriend moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook de vrouw zelf belandde in het ziekenhuis. Ze bleek stomdronken en onder invloed van grote hoeveelheden drugs achter het stuur te hebben gezeten. Bij de politie beriep ze zich op haar zwijgrecht.
De Zwolse was al eerder veroordeeld voor rijden onder invloed, ze had een verkeersongeval veroorzaakt waarbij ze bijna iemand de dood in joeg. Vorig jaar deed ze er bij de politie het zwijgen toe en legde geen enkele verantwoording af. De uitslagen van de bloedtest logen er echter niet om. Alles bij elkaar opgeteld was het voor de officier van justitie een simpele zaak, althans dat dacht hij vrijdagmiddag in de Zwolse rechtbank.
Aangifte wegens stalking
Vandaag bij de politierechter geeft de vrouw (26) wel openheid van zaken. Ze had al enige tijd haar relatie verbroken en werd gestalkt door haar ex-vriend. Ze had aangifte tegen hem gedaan, maar zat gelijkertijd in een spagaat over hoe ze met hem om moest gaan. Op zaterdag 26 februari wil hij met haar naar Apeldoorn om een hapje te eten. Ze stemt er uiteindelijk mee in, in de hoop dat het de laatste keer is en hij ook beseft dat de relatie definitief voorbij is.
In het restaurant wordt flink gedronken en daarna gaat het drankgelag verder in een kroeg. Laat in de avond nemen ze een taxi naar Zwolle. Bij haar woning stapt ook de ex-vriend uit. Hij heeft cadeautjes bij zich en wil dat ze die binnen uitpakt. Ze voelt zich onprettig bij de situatie en dat wordt nog erger als de ex aangeeft dat hij bij haar wil blijven slapen. De vrouw besluit dat ze naar een vriendin wil omdat ze zich onveilig voelt in haar eigen huis. Als de ex naar de wc is, appt ze de vriendin dat ze er aankomt. Ze gaat naar buiten en stapt in haar auto, de ex ontdekt het en stapt bij haar in de auto.
Alcohol, xtc en amfetamine
Ver komen ze niet, na zo’n 750 meter verliest de vrouw op de Oude Meppelerweg de macht over het stuur. Via de linker rijbaan belandt ze in de berm, ramt een lantaarnpaal en crasht tegen een boom. Van het ongeluk kan ze zich niets meer herinneren. “Het eerste wat ik weet is dat een agent mij aankeek en mij geruststelde.”
De vrouw krijgt later de schrik van haar leven als ze de uitslag ziet van de bloedtest. In haar bloed zit ruim tien keer meer alcohol en zes keer meer xtc dan is toegestaan. Daarnaast zit er veel amfetamine in het bloed, nog net onder de maximale limiet om te mogen rijden. Ze begint te huilen als de rechter haar vraagt hoe dat kan. “Ik gebruik helemaal geen drugs, ik hou daar niet van en het past ook helemaal niet bij mij,” zegt de Zwolse. De rechter wil weten of haar ex-vriend drugs gebruikte. “Voor hem was dat normaal, ook om het met zijn vrienden te doen,” zegt ze.
Uit huis wegrennen
De officier van justitie neemt het spervuur aan vragen over van de rechter. Hij wil weten of de vrouw die avond zelf drugs heeft gebruikt. “Dat lijkt me echt heel sterk dat ik dat heb gedaan,” huilt ze. De officier oppert dat het er dan op neerkomt dat haar ex-vriend de drugs in haar drankjes heeft gedaan. “Ik wil dat dan wel van u horen,” zegt de magistraat. “Ik vind dat niet netjes om iemand te beschuldigen, omdat ik niet weet wie het heeft gedaan,” is daarop het antwoord van de Zwolse. De rechter informeert of ze haar rijbewijs nodig heeft voor werk of belangrijke zaken. “Ik zal u heel eerlijk zeggen, sinds het ongeval durf ik niet meer auto te rijden,” antwoordt de vrouw. Ze doet tegenwoordig alles met openbaar vervoer en bezit ook geen auto meer.
“We hebben hier te maken met een sociaal dilemma en een juridisch dilemma,” zegt de officier als hij aan zijn pleidooi begint. Hij heeft veel begrip voor de situatie waarin de vrouw zich bevond. Dat heeft hij niet voor de strafrechtelijke kant van de zaak. “U had gewoon moeten wegrennen uit uw huis,” concludeert hij. Hij betreurt dat de vrouw haar verhaal niet deed bij de politie. Dat had hem in de gelegenheid gesteld om de ex-vriend nader aan de tand te voelen over de drugs. De door de wol geverfde officier voegt er meteen aan toe dat hij niet had verwacht dat de ex dan zou toegeven drugs in haar drankjes te hebben gedaan.
Drugsgedeelte schrappen
Hij verzoekt de rechter om het drugsgedeelte uit de aanklacht te schrappen. Hij baseert zijn eis uitsluitend op het alcoholgebruik. “De alcohol kan niemand u hebben toegediend,” stelt de officier. “Ik heb de foto’s van het wrak gezien en godzijdank is iedereen er levend uitgekomen.” Hij vraagt de politierechter om de vrouw een taakstraf op te leggen van 80 uur met een geldboete van 500 euro. Daarbij vraagt de officier om een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar. De advocaat van de vrouw vraagt om vrijspraak voor het gevaarlijke rijgedrag. Dit omdat niemand heeft gezien hoe het ongeluk gebeurde, dus ook niet welk weggedrag eraan voorafging.
De politierechter geeft de Zwolse het voordeel van de twijfel, ook zij laat het drugsgebruik buiten beschouwing. In tegenstelling tot de advocaat oordeelt de rechter dat er wel degelijk sprake was van gevaarlijk rijgedrag. “De auto had kunnen doorschieten naar het naastgelegen fietspad,” aldus de rechter. Ze veroordeelt de vrouw voor het rijden onder invloed van alcohol en gevaarlijk rijgedrag. De Zwolse krijgt een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke geldboete van 500 euro, dit met een proeftijd van 2 jaar. Ook is de Zwolse de komende 9 maanden haar rijbewijs kwijt.