Zwollenaar (26) die met mes instak op willekeurige voorbijgangers krijgt tbs met dwangverpleging

|   Laatste wijziging

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

De rechtbank heeft dinsdag tbs met dwangverpleging opgelegd aan Ahmad al A., een 26-jarige Zwollenaar. De dakloze man lijdt aan schizofrenie. Eind december 2022 stak hij uit het niets in op twee mannen in Diezerpoort. Enkele weken eerder ging hij volledig door het lint in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

A. kreeg vorig jaar problemen in daklozenopvang De Herberg. Hij was daar na een geweldsincident niet meer welkom. De man sliep daarna buiten in een tentje. Het ging snel bergafwaarts met hem toen het kouder werd. Op 30 december 2022 hakte hij, onder invloed van drugs, met een groot mes in op een man in de Ruusbroecstraat. Even later stak hij in op een wandelaar in de Beukenstraat. Ahmad al A. werd dezelfde avond aangehouden door de politie en verblijft sindsdien op de psychiatrische afdeling van het huis van bewaring.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Enkele weken eerder zat A. in de Stadkamer te telefoneren met een familielid. Het gesprek maakte hem boos, hij pakte een tafel en gooide deze meters door de lucht tegen een raam. Volgens deskundigen en het OM was A. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens de steekpartijen en het incident in de bibliotheek.

“Iemand hoeft hem maar verkeerd aan te kijken en het gaat mis,” zei de officier van justitie, twee weken geleden, tijdens de inhoudelijk behandeling van de zaak. Het OM eiste tbs met dwangverpleging.

Advocaat Marjolein Beutener maakte zich zorgen over de eis van de officier. “Ik ken hem langer en hij zegt altijd: ik ben niet ziek.” Haar vrees was dat A. in een eindeloos traject komt omdat hij geen ziekte-inzicht heeft. Tbs is volgens de advocaat het uiterste middel om in te zetten. Zij verzocht de rechtbank om A. verplicht te laten behandelen in een GGZ-instelling door een zorgmachtiging af te geven. 

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp