Verdachte verkrachting 70-jarige Zwolse naar Pieter Baan Centrum, 10 jaar geleden dumpte hij lijk in Nieuwe Vecht

|   Laatste wijziging

Dave S. (38) uit Zwolle wordt in 2023 verdacht van het misbruiken en wurgen van een 70-jarige vrouw bij het Spui. Inzet: In 2013 dumpte hij het lichaam van Tara Dorgelo (27) uit IJsselmuiden in de Nieuwe Vecht.
Foto: Peter Denekamp/inzet: Harry ten Klooster

Dave S., een 38-jarige Zwollenaar, moest zich dinsdag opnieuw verantwoorden bij de rechter voor een zeer ernstig misdrijf. Dit keer wordt hij verdacht van verkrachting, diefstal en doodslag. Tien jaar geleden zat hij in het strafbankje nadat hij het stoffelijk overschot van Tara Dorgelo (27) inpakte en in de Nieuwe Vecht in Zwolle dumpte. De Zwollenaar zit momenteel vast en was vandaag afwezig in de rechtbank. Binnenkort zal hij ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Justitie is ervan overtuigd dat het Dave S. is geweest die op zondag 2 april een 70-jarige vrouw in het struikgewas trok op het talud van de A28, nabij de Rijnlaan en het Spui. In de struiken heeft hij de oude vrouw ernstig mishandeld en verkracht. Ook zou hij wat spullen, waaronder de onderbroek, van zijn slachtoffer hebben gestolen. Om de misdrijven te verdoezelen zou hij geprobeerd hebben om haar te wurgen. S. liet zijn slachtoffer bewusteloos achter in de bosjes. Zij werd later flink onderkoeld gevonden door een voorbijganger en moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Extreem gedrag
Twee dagen later besteedde het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht al aandacht aan deze zaak. Politiewoordvoerder Anne Coenen vertelde toen dat de oude vrouw slecht kan slapen en vaker in de vroege ochtend een ommetje maakte. Bij het Spui werd ze de struiken in getrokken en misbruikt. De looproute van de vrouw werd op tv getoond en er werd een getuigenoproep gedaan.

Omdat de zaak zo ernstig was en er werd gevreesd dat de dader zich opnieuw zou vergrijpen aan een willekeurige voorbijganger, werden mensen dringend opgeroepen om ook hun vermoedens te delen met de politie. “Het gedrag van deze man is zo extreem geweest, daarom doen we dringend beroep op mensen die weten wie dit misschien gedaan zou kunnen hebben om contact met ons op te nemen,” zei Coenen in de uitzending. Enkele uren na de uitzending viel een arrestatie-eenheid een woning binnen die op een steenworp afstand van het Spui ligt. Daar wordt Dave S. aangehouden en sinds die dag zit de Zwollenaar vast. 

Pittig strafblad
Dave S. blijkt een goede bekende van politie en justitie te zijn. Door de jaren heen bouwde hij een pittig strafblad op, behalve meerdere schennisplegingen, prijkt er het wegmaken van een lijk op. Op vrijdag 16 augustus 2013 woonde de destijds 29-jarige S. aan de Timorstraat. Hij sprak daar af met de 27-jarige Tara Dorgelo.

De vrouw zou die avond zijn overleden aan een overdosis. S. sloeg geen alarm bij 112. Hij pakte het lichaam van de vrouw in een laken en omwikkelde het met plakband. Vervolgens reed hij het verpakte lichaam in een winkelwagentje naar de nabijgelegen Nieuwe Vecht en dumpte het in het water. 

Gebrek aan bewijs
Twee dagen later op de zondagmiddag ziet een voorbijganger een verdacht pakket drijven in het water bij Oliemolen de Passiebloem. Die middag wordt al duidelijk dat het om een stoffelijk overschot gaat. De volgende dag gaat het politieonderzoek verder. Leden van de mobiele eenheid kammen de oevers van de Nieuwe Vecht en de omgeving uit.

De politie kan dan nog niet zeggen of het om een overleden man of vrouw gaat, wel maken ze bekend dat het een misdrijf betreft. Twee dagen daarna stellen deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut de identiteit vast. Het blijkt te gaan om de 27-jarige Tara Dorgelo uit IJsselmuiden. De vrouw woont dan al enige tijd in een beschermde woonvorm in Ermelo. Het OM probeerde tevergeefs om S. voor moord of doodslag veroordeeld te krijgen. Door gebrek aan bewijs kwam het niet verder dan het wegmaken van een lijk. Dave S. zat daarvoor zijn straf van anderhalf jaar cel uit.

Foto 1
Dave S. (38) uit Zwolle wordt in 2023 verdacht van het misbruiken en wurgen van een 70-jarige vrouw bij het Spui. Inzet: In 2013 dumpte hij het lichaam van Tara Dorgelo (27) uit IJsselmuiden in de Nieuwe Vecht. - Foto: Peter Denekamp/inzet: Harry ten Klooster
Dave S. (38) uit Zwolle wordt in 2023 verdacht van het misbruiken en wurgen van een 70-jarige vrouw bij het Spui. Inzet: In 2013 dumpte hij het lichaam van Tara Dorgelo (27) uit IJsselmuiden in de Nieuwe Vecht.
Foto: Peter Denekamp/inzet: Harry ten Klooster