Artsen in het ziekenhuis weten niet wat ze overkomt als ze begin dit jaar een baby uit Dalfsen behandelen. Het meisje, dat net 1 jaar oud is, heeft beide armpjes en beentjes gebroken. En dan zijn het ook nog eens beide bovenarmen, onderarmen, bovenbenen en onderbenen.
Eind maart worden de moeder en haar ex-vriend door de politie aangehouden. Beiden zitten sindsdien vast op verdenking van zware mishandeling van de baby. Dinsdag verschenen de 24-jarige Maria K. en Vincent O. (29) op een tussentijdse zitting in de Zwolse rechtbank.
Weinig bewijs
Maria K., een Oekraïense vrouw, is er helder over. “Ik wil duidelijk maken dat ik dit niet gedaan heb,” vertelt ze aan de rechters. Ze beschuldigt haar ex-vriend, de Dalfsenaar Vincent O. Haar advocaat Umut Yildirim sluit zich daarbij aan. “Het is maar de vraag of ze de feiten heeft gepleegd,” aldus de strafpleiter. Hij vindt dan ook dat de moeder lang genoeg in voorarrest heeft gezeten en de inhoudelijke behandeling in vrijheid moet kunnen afwachten.
Janita Rump, de advocaat van Vincent O., deelt de opvatting dat de voorlopige hechtenis lang genoeg heeft geduurd. Alleen geldt dat volgens haar voor Vincent O. De advocaat stelt dat er uit het politieonderzoek, dat nog niet helemaal is afgerond, inmiddels wel blijkt dat er weinig bewijs is tegen haar cliënt. Het enige dat tegen de Dalfsenaar pleit zijn de beschuldigingen door zijn Oekraïense ex-vriendin.
Allesbehalve pril geluk
Vorig jarig februari beviel Maria K. in Oekraïne. De kinderbescherming grijpt dan in, zij vinden het huis van Maria te koud en kaal om er voor een baby te kunnen zorgen. Op dat moment zijn twee andere kinderen van haar al uit huis geplaatst. Dat gebeurt ook met het pasgeboren meisje. Als Rusland Oekraïne binnenvalt is het in de regio waar Maria woont veilig. Toch besluit ze om naar Nederland te vluchten. Ze laat haar drie kinderen achter in haar thuisland.
Via een opvanglocatie voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen belandt ze in Dalfsen bij haar vriend Vincent O. Het stel gaat uiteindelijk naar Oekraïne om de baby op te halen. “Ik heb er oprecht spijt van dat ik daarheen ben gegaan om haar dochter op te halen,” zegt Vincent in de rechtbank. In Dalfsen is het daarna allesbehalve pril geluk in het gezin. Vincent en Maria hebben regelmatig ruzie. Ook zijn er meerdere getuigen die verklaren dat Maria een slechte moeder is.
Voeden met stroopwafels
De begeleiders van de opvanglocatie waar Maria verbleef verklaren dat zij het kind meer zag als een pop. Ook is er iemand die zag dat Maria wild schudde met de kinderwagen met de baby er in. Twee getuigen zagen dat Maria een telefoon tegen het hoofd van haar dochtertje gooide. Meerdere getuigen stelden dat de Oekraïense weinig aandacht aan haar kind besteedde.
Zo zou Maria de baby onbeheerd achter hebben gelaten in een kinderzitje op haar fiets. Droeg de baby ongeschikte kleding en kreeg slecht eten. Er wordt onder meer gesproken over het kindje voeden met stroopwafels. Anderen verklaren dat het meisje soms een hele dag in een vieze luier zat.
Touwtrekken met baby
Rump vervolgt door het gedrag van de moeder te beschrijven toen haar zwaargewonde dochtertje in het ziekenhuis werd behandeld. “Ze was opeens met de noorderzon vertrokken en ging naar een vriend,” aldus Rump. “Daar vertelde ze dat ze was ontvoerd.” Dat bleek onjuist te zijn en dat was volgens Rump ook het geval met de eerste verklaring van de moeder bij de politie. Maria kon het letsel aanvankelijk verklaren door te zeggen dat ze ruzie had met Vincent. Hij had de baby vast onder de oksels en zij greep haar dochtertje bij de heupen. Er ontstond vervolgens een soort touwtrekken met de baby.
Rump stelt dat ze geen arts is, maar moeilijk kan geloven dat een baby daardoor zoveel botten breekt. De artsen in het ziekenhuis geloofden dat ook niet, die hadden vermoedens dat de botbreuken op meerdere dagen zijn ontstaan. De politie confronteerde Maria K. in een later verhoor met de vermoedens van de medici. De Oekraïense stelde toen haar verklaring bij. Ze vertelt de rechercheurs dat Vincent de baby meerdere keren op de bank of op een bed heeft gegooid.
Baby in pleeggezin
Na een schorsing keren de rechters terug in de rechtszaal. Ze hebben geen goed nieuws voor Maria K. Zij blijft voorlopig vastzitten in het huis van bewaring en mag haar baby niet zien. Voor de Dalfsenaar is het een ander verhaal. Door de informatie die inmiddels bekend is uit het politieonderzoek wordt het voorarrest van hem opgeheven. Vincent O. mag de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak in vrijheid afwachten. De man begint flink te huilen na de verlossende woorden. “Dank u wel,” brengt hij snikkend uit.
De baby maakt het goed en verblijft momenteel bij een pleeggezin. De strafzaak tegen de moeder en haar ex-partner wordt vermoedelijk in oktober inhoudelijk behandeld.