Einde tbs in zicht voor man die peuter in Pierik wilde vermoorden

|   Laatste wijziging

De Pioenstraat in Pierik.
Foto: Peter Denekamp

Het einde van de tbs-maatregel van Frans D. (53) komt in zicht. Dat werd maandag duidelijk in de Zwolse rechtbank. Bijna acht jaar geleden probeerde D. een buitenspelende peuter in de Pioenstraat te wurgen.

Op donderdag 3 september 2015 speelde een 3-jarig meisje voor de deur van een woning aan de Pioenstraat. Frans D. greep de peuter en legde haar op de rug. Met beide handen drukte hij haar keeltje dicht. De vader van het kind zag het vanuit zijn woonkamer gebeuren en rende naar buiten. D. ging ervandoor en de politie liet een opsporingsbericht uitgaan via de media. Enkele dagen later werd de destijds 45-jarige Zwollenaar in zijn kraag gevat op verdenking van poging tot moord. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar
Frans D. lijdt aan schizofrenie en misbruikte destijds alcohol en drugs. Hij had sinds de jaren tachtig een stem in zijn hoofd die hem de opdracht gaf om een kind te vermoorden. In 2016 werd D. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. Frans D. kreeg geen straf maar werd wel veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

In de rechtszaal vertelde Frans D. de rechters vandaag dat het momenteel goed met hem gaat. De man ziet er gezond en verzorgd uit. Ook zijn behandelaren geven aan dat het met D. door de jaren heen stapje voor stapje beter is gegaan. Hij werkt goed mee aan zijn therapie en de artsen hebben de juiste medicatie en dosering voor hem gevonden.

Begeleide woonvorm en dagbesteding
Het medicatieregime bevalt D. prima. “Ik blijf dat ook gebruiken,” vertrouwt hij de magistraten toe. D. staat op de wachtlijst om een plek toegewezen te krijgen in een begeleide woonvorm, waarbij onder meer dagbesteding een verplichting is.

Die plek heeft hij onlangs gevonden en hij is al enkele dagdelen aan het werk. Het werken bevalt hem goed. De kliniek adviseerde de rechtbank om zijn tbs met een jaar te verlengen. Het advies werd gesteund door de reclassering. Het OM is blij met de stappen die D. zet en vroeg de rechtbank om een jaar verlenging van de tbs. Daarna komt een voorwaardelijke beëindiging van zijn tbs in zicht.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de tbs-verlenging van Frans D.

Foto 1
De Pioenstraat in Pierik. - Foto: Peter Denekamp
De Pioenstraat in Pierik.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)