Voorbereidingen voor nieuwe Stadsdichter van start

Foto van auteur

De gemeente Zwolle gaat de komende maanden op zoek naar een nieuwe Stadsdichter. In April 2007 neemt Paul Gellings na twee succesvolle jaren afscheid als de eerste stadsdichter van de stad Zwolle. Een jury gaat de nieuwe kandidaten voor de functie beoordelen en een keuze maken. 

Enkele betrokken Zwollenaren zijn gevraagd om plaats te nemen in de jury. Als de samenstelling definitief is, buigen de juryleden zich over de procedure voor het bepalen van de nieuwe dichter. Via advertenties worden mensen daarna uitgenodigd om zich kandidaat te stellen. De jury beoordeelt de inzendingen. Uiteindelijk besluiten burgemeester en wethouders van Zwolle over de formele benoeming. De Zwolse Stadsdichter wordt wederom voor twee jaar benoemd.

 

Op 7 april 2005 werd Paul Gellings benoemd tot eerste officiële Stadsdichter van Zwolle. Hij heeft gedichten over uiteenlopende onderwerpen geschreven. Ook droeg hij gedichten regelmatig zelf voor tijdens publieke bijeenkomsten. In 2006 schreef Gellings een verslag over zijn eerste jaar als stadsdichter en bood dat aan Cultuurwethouder Emmy Witbraad aan. Inwoners van Zwolle kregen daarop de mogelijkheid om thema´s aan te dragen voor een nieuw stadsgedicht. Het gedicht dat uit deze actie voortkwam, wordt binnenkort gepresenteerd. 

De keuze voor de eerste Zwolse Stadsdichter werd in 2005 voorbereid door een jury, die drie kandidaten voordroeg. Daarna konden alle Zwollenaren hun voorkeur uitspreken voor een van deze drie. De meeste stemmen gingen naar Paul Gellings. 

De verwachting is dat in het voorjaar 2007 de nieuwe Zwolse stadsdichter wordt benoemd. Dan wordt ook officieel afscheid genomen van Paul Gellings als eerste stadsdichter. Overigens zal hij tot die tijd nog enkele gedichten presenteren. 

Meer informatie over de Zwolse stadsdichter, inclusief alle gedichten van Paul Gellings, is te vinden op www.stadsdichterzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)