Bovengronds begraven mogelijk in Zwolle

Zwolle – De eerste 90 galerijgraven op Kranenburg zijn klaar. Woensdagmiddag werden de graven in het bijzijn van wethouder H. Kenkhuis officieel in gebruik genomen.

 

24-06-2009_bovengronds_begraven_kranenburg_5.jpg

 

De gemeente Zwolle is een van de eerste gemeenten waar bovengronds begraven mogelijk is. De gemeente wil alle vormen van begraven aanbieden. Mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om begraven of gecremeerd te worden hebben nu een alternatief. Het ontwerp voor de structuurtuin en de gravengalerij is gemaakt door Genius Loci begraafplaatsadviseurs.

 

24-06-2009_bovengronds_begraven_kranenburg_3.jpg 
Ook een nieuwe loopkoets voor Kranenburg…

 

24-06-2009_bovengronds_begraven_kranenburg_6.jpg

In Nederland wordt van oudsher begraven in de grond, in landen langs de middellandse zee is het heel gebruikelijk om bovengronds te begraven. De gemeente Zwolle heeft een groot onderzoek gehouden naar begraven en cremeren in Zwolle. Hieruit blijkt dat de meeste ondervraagden (84%) positief staan tegenover bovengronds begraven (galerijgraven). De gemeente is nu bezig om op begraafplaats Kranenburg 360 galerijgraven te realiseren. In de eerste fase zijn er nu 90 gemaakt.

 

bovengronds_begraven.jpg

 

24-06-2009_bovengronds_begraven_kranenburg_1.jpg

24-06-2009_bovengronds_begraven_kranenburg_2.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “Bovengronds begraven mogelijk in Zwolle”

  1. Waarom kan dat niet? Een graf is een bergplaats voor een lijk, of dode.
    Begraven is dus iemands lijk bergen. Dat kan zelfs in een raket als je het mij vraagt.

  2. Van Dale:
    be·gra·ven -groef, h -graven door graven onder de aarde laten verdwijnen: een geldkist ~, een dode ~

    Is overigens niet bedoeld als muggenzifterij, maar er moet toch een betere term zijn?

  3. Het worden al erg lang zo gedaan in Zuid-Europese landen zeker. Prima oplossing, ook voor het naderende ruimtegebrek lijkt me.

  4. Koko heeft allemaal deuken in de tuin. Een mol die bovengronds aan het graven is.:D:D nog even en we krijgen overdag nachtvorst

  5. Natuurlijk is dat fout. Begraven is onder de aarde brengen. Een schat begraaf je toch ook niet bovengronds?

    Daar heb je wel een punt. Wat hier de vraag dan weer bij is, is het volgende: komt het woord begraven in deze context van het woord graf, of van het woord graven?
    En hebben we dan het woord graf ontleend aan het woord graven, omdat wij van oudsher overleden mensen onder de grond borgen?
    In dat geval heb je gelijk, maar:
    Tegenwoordig betekent het woord graf, bergplaats voor (een) dode(n). Een definitie die (in de tijd) los is komen te staan van het woord waar het aan ontleend is (graven). Begraven zal dan ook een opzichzelfstaand woord kunnen zijn, zonder dat het gekoppeld hoeft te zijn aan het woord graven.
    In dat geval zou ik gelijk hebben.

    Hoe dan ook, ik vermoedt dat jij gelijk hebt om eerlijk te zijn. Ik moet wel een hoop argumenten gebruiken om ‘mijn stelling’ te verdedigen, ik heb er vragen bij, maar ik vermoed jouw gelijk.

    In dat geval sluit ik me zeker ook bij Bernard aan, een betere term is hier welicht op z’n plaats. Immers, iedereen moet zelf weten hoe hij/zij z’n laatste rustplaats invult. Anders blijven we bitchen over dat woord
    😛

  6. wikipedia

    Een graf is een plaats waar een lichaam na het
    overlijden wordt neergelegd.

    Meestal is het een gat in de grond, maar ook de plaatsing, al dan niet met inmetseling, in rotsholten of ondergrondse of bovengrondse kamers komt voor. Het lichaam kan naakt, gekleed, in een houten of stenen kist, en met of zonder grafgiften worden begraven.

    muurgraf

    wandgraf

    graf mag van mij vervangen worden

  7. Allemaal leuk en aardig, maar hoe vergaat het lijk dan? In de grond normaal ala composteren. Boven de grond zou dat toch een immense stank veroorzaken?

  8. Goeie vraag. Maar ik ben in Spanje en Italie wel eens op zo’n cementerio geweest, er is geen immense stank. Kwestie van goed afsluiten.
    Maar wat dan daarbinnen gebeurt… geen idee. Misschien dat zo’n lijk dan wel uitdroogt en in feite gemummificeerd wordt. Maar dat vereist dan weer ventilatie…

  9. Uit rapport Eelco Poelarends, Delft, januari 2007;

    Lijkvertering boven de grond:
    Als een lichaam boven de grond, of maar met een klein laagje grond bedekt word, verloopt dit proces geheel anders. In dit geval komen er veel dieren aan te pas. Ze komen wel allemaal in een specifieke volgorde.
    Als eerste komen de vliegen, en dan vooral de vleesvlieg (sarcophaga canaria). De vliegen ruiken al op een paar kilometer afstand de lijklucht. Ze leggen dan hun eitjes in de openingen van het lichaam, waaruit maden kruipen, die het lijk als voedselbron gebruiken. Al snel na de vliegen komen ook kevers, wespen en mieren.
    In een paar weken tijd, is er dan alleen nog maar een skelet over.

Reacties zijn gesloten.