Droogte voorbij, waterpeil wordt niet langer extra hoog gehouden

Foto van auteur

Volle sloten
Foto: WDODelta

 
Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) houdt het waterpeil in sloten, weteringen en kanalen niet meer extra hoog. Het waterniveau werd boven het normale maximumpeil gezet vanwege de droogte eerder dit jaar.

Dankzij alle regen die is gevallen schakelt het waterschap terug naar het normale maximale peil voor in de zomer. De extra maatregelen ter bestrijding van de droge omstandigheden zijn niet meer nodig, aldus het waterschap.

Door stortbuien en wisselvallig weer in juli kon het waterschap de extra maatregelen stap voor stap afbouwen. Deze week is dit in het hele werkgebied van WDODelta doorgevoerd. In gebieden waar dit mogelijk was, is 5 tot 20 centimeter van de waterpeilen ‘afgeroomd’.

De peilverlaging helpt tegen wateroverlast en er ontstaat ruimte om regen die nog gaat vallen op te vangen. De droogte is verdreven en de waterstanden zijn nu normaal voor de tijd van het jaar, meldt het waterschap. Wel kunnen stevige buien tijdelijk voor verhoogde waterstanden zorgen.

In de regio Zwolle viel in de maand juli ruim 160 liter regen per vierkante meter, volgens officiële metingen van het KNMI. Enkele amateurweerstations in Zwolle kwamen op maandtotalen rond 200 liter per vierkante meter. De gemiddelde maandhoeveelheid in juli bedraagt zo’n 90 liter en daar zaten we dus flink boven. De buien die in de eerste dagen van augustus vielen, voegden daar nog tientallen liters per vierkante meter aan toe.

Eind juni besloot WDODelta vanwege de droogte en het warme weer om de waterpeilen extra hoog te zetten. Net als tijdens eerdere droge zomers, droeg dit bij aan de beschikbaarheid van water voor land- en tuinbouw en natuur.

Foto 1
Volle sloten - Foto: WDODelta
Volle sloten
Foto: WDODelta

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)