Beiaard Peperbus viert verjaardag

Foto van auteur

De Beiaard van Zwolle viert maandag 15 januari zijn 76e verjaardag. Elk jaar geeft de beiaardier op de verjaardag van het carillon een speciaal feestelijk concert. Maandag speelt beiaardier Roy Kroezen tussen 13.00 en 14.00 uur. 

Het carillon in de Peperbus speelde 15 januari 1930 voor het eerst tijdens de opening van de brug over de IJssel. In één van de klokken van het carillon werd ter gelegenheid van het openen van de brug en het eerste spel van de beiaard een gedicht gegraveerd. 

Het klokkenspel waarvan ik deel uitmaak

klonk voor het eerst over Zwolle

op de dag der openstelling

van de brug

Stadsbeiaardier Roy Kroezen

Repertoire:

Voor het feestelijke concert is een bijzondere muziekselectie gemaakt: De hemony suite van Albert de Clerk is een origineel beiaardstuk, dat wordt aangevuld met lichte muziek uit de jaren 30, zoals de Charleston. Ook is een selectie valeriusliederen te horen. En natuurlijk: Lang zal hij leven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Beiaard Peperbus viert verjaardag”

 1. GEFELICITEERT.
  Ik ben onder de Peperbus geboren, heb altijd haar lied gehoord. Soms loop ik over de markt en geniet dan van de sfeer, de markt, het spelen van de Beijaardier en als ik geluk heb ook nog een zonnetje.
  Heerlijk Zwolle, hoort er echt bij. Dat is straatromantiek. Jammer wel dat het draaiorgel verdwenen is.

 2. Ook ik ben vlakbij de peperbus geboren, “leren klok” kijken op klok van de peperbus. Naar boven toe…toen ik ongeveer 6 jaar was, kijken over de stad zwolle, mijn geboortehuis zien (blijmarkt) en de klokken horen slaan, het was of de klank helemaal door je heen ging. In 1951 het geluid v.d peperbus horen- vanuit mijn bed.
  En nu (2007) nog steeds genieten van de klanken die de beiaardier over de stad laat klinken. Vraag: Spelen op 15 januarie 2008: “Er is er ?©?©n jarig hoera hoera” kan dat?
  Ik zou graag eens oude kinderliedjes horen.
  Groet

Reacties zijn gesloten.