Dick zien veraaltien: Commissie

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Je bent er zo voorbij of doorheen, want de Commissiestraat is een redelijk smalle straat die ligt tussen de Assendorperstraat en de Eerste Weidjesstraat.
Foto: Dick Algra

Je bent er zo voorbij of doorheen, want de Commissiestraat is een redelijk smalle straat die ligt tussen de Assendorperstraat en de Eerste Weidjesstraat. In de tijd dat koningin Juliana haar verjaardag nog vierde op Paleis Soestdijk, meende ik dat die straat iets met Koninginnedag te maken had.

Want eerst keken we naar het defilé op Soestdijk, met commentaar van Dick Passchier, ’s middags gingen we naar de optocht en ’s avonds naar het vuurwerk op de Veemarkt.

Die twee laatste activiteiten werden georganiseerd door de CC, een commissie bestaande uit heren in jacquet met hoge hoed en gezeten in een koets aan het begin van de optocht. De heren droegen allemaal een speldje met ‘CC’ op hun revers. Ik heb als kind een poos gedacht dat die allemaal in de Commissiestraat woonden.

Het tegendeel is het geval. De commissie bestond uit leden van de gegoede stand. Voor velen was het een erebaan, met een diner na afloop, zo vermoed ik nu.

Nederland is goed in het instellen van commissies. Dat is politiek tegenwoordig vaak een middel om tijd te rekken, als dat zo uitkomt. Ook in Zwolle kunnen we er wat van.

Zo was er een commissie cultuur en kwaliteit, als die al is opgeheven, kan hij zo weer ingesteld worden. Ooit was er een commissie toewijzing toelaatbaarheid, een wonderlijke naam als je die zo ziet, maar had iets van doen met speciaal onderwijs.

We hebben nog steeds de commissie naamgeving, hetgeen de openbare ruimte betreft. Waardoor we bijvoorbeeld in Zwolle-Zuid zitten opgescheept met straatnamen als Scriveriusmate en Keucheniusware.

De Commissiestraat is trouwens genoemd naar de particuliere bouwvereniging die omstreeks 1903 met de aanleg van de straat begon.

Zo kennen we ook commissies waarvan je je bij het horen van de naam afvraagt wat ze doen. Zoals de commissie fonds amateurkunst en de commissie regel en handicap. Inmiddels heb ik begrepen dat die laatste te maken heeft met de golfsport. Over mensen met zo’n handicap maken we geen grapjes. Kwestie van een goede club kiezen.

Maar gelukkig kennen we ook toetsingscommissies, examencommissies en waar er heel veel van zijn? De klachtencommissies! Hebben we iets te vieren, laten we het graag iemand anders organiseren. De feestcommissie.

Foto 1
Je bent er zo voorbij of doorheen, want de Commissiestraat is een redelijk smalle straat die ligt tussen de Assendorperstraat en de Eerste Weidjesstraat. - Foto: Dick Algra
Je bent er zo voorbij of doorheen, want de Commissiestraat is een redelijk smalle straat die ligt tussen de Assendorperstraat en de Eerste Weidjesstraat.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)