FC Zwolle heeft de Spaanse zon nog in de benen

Foto van auteur

FC Zwolle is na de winterstop slecht uit de startblokken gekomen. In eigen huis kon de ploeg van Jan Everse vrijdagavond niet winnen van Bv Veendam. De Zwollenaren gingen met 1-3 onderuit.

 

Hamming en Schaken ( 2x ) van Veendam waren verantwoordelijk voor de drie treffers in de eerste helft van Veendam. FC Zwolle kwam nog via Akerboom tot scoren. FC Zwolle moet momenteel genoegen nemen met een 15e plaats in de Jupiler league met evenveel punten als wedstrijden, slechts 23.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “FC Zwolle heeft de Spaanse zon nog in de benen”

 1. De technische leiding mag dan wel enkele keer komen met de minimale budgetten, maar moet onderhand de hand ook in eigen boezem steken. Je kunt in ieder geval met een concept voetballen en karakter tonen, zelfs dit is er niet. Korf, waarin de trainer, het overigens terecht niet zitten, wordt toch wekelijks opgesteld. Dam maar zo lang iemand uit het tweede. Alles is beter dan spelers op te stellen, waar de trainer geen vertrouwen heeft. Vreemde gang van zaken.

 2. Van Vliet stelt dat het nieuwe stadion 20 tot 30% meer toeschouwers trekt. Hij baseert dit op ervaringscijfers. Hij vergeet daarbij echter dat, op basis van het huidige gemiddelde toeschouwersaantal (+/- 3.100), dat er slechts zoâ????n 3.900 tot 4.100 toeschouwers zijn. Hierdoor zijn er dus in het nieuwe stadion nog 6.000 plaatsen onbezet. Van Vliet gaat daarbij gemakshalve voorbij aan het feit dat in de perioden Everse, Lodeweges het â???verouderdeâ???stadion steevast meer dan 4.000 toeschouwers trok simpelweg omdat het voetbal goed was!

  Dan kom ik gelijk op de belangrijkste reden waarom mensen naar een voetbalstadion gaan: geen discotheek, casino of verwarmde stoeltjes maar goed voetbal. Het soort voetbal dat wij nu al 4 seizoenen niet meer zien! Maar dit lijkt Van Vliet niet te (willen) begrijpen

  Ook stelt Van Vliet dat de begroting in het nieuwe stadion in de eredivisie naar 8 tot 10 miljoen euro kan worden opgeschroefd. Waar hij dit op baseert is mij onduidelijk. In een special van enkele seizoenen geleden was de prognose nog dat het nieuwe stadion FC Zwolle de mogelijkheid gaf tot een begroting van 5 miljoen euro in de eerste divisie en maximaal 7 miljoen euro in de eredivisie.

  Maar laten we vooral niet uit het oog verliezen dat onder het voorzitterschap van Van Vliet het uitzicht op de eredivisie heel ver weg is geraakt. De afgelopen vier seizoenen zijn 60 spelers vertrokken zonder transferinkomsten, alsmede 3 trainers met dure afkoopsommen en zijn er rechtszaken gevoerd om medewerkers met een clubhart (mevrouw Allon en meneer Bosch) eruit te gooien. Ook is de club gedegradeerd uit de eredivisie en lijken we nu welhaast in een vrije val te zitten naar de kelder van de eerste divisie. Het imago van de club: een oase van rust waar prima voetbal werd gespeeld is zwaar beschadigd door de onrust die Van Vliet grotendeels zelf heeft veroorzaakt door sneren naar de achterban en niet tijdig ingrijpen. Nee, liever Spijkerman als kop van jut laten fungeren zodat je zelf in het zadel kan blijven zitten!

  In het programmaboekje van afgelopen vrijdag was er geen voorbeschouwing op de wedstrijd (waar je als voetballiefhebber wel belang bij hebt), maar ruimte gecre?«rd voor Van Vliet. Van Vliet had namelijk in de Swollenaer van december weer een afwijkende mening gelezen (dtimaal van Piet Bakker). Dat verdraagt zijn narcistische persoonlijkheid niet. Hij geeft in zijn betoog echter blijk van een gebrek aan kwaliteit om voorzitter van een voetbalclub te zijn. Hij heeft het over een begroting die hoger is dan in de tijd voor de eredivisie, maar vergeet te melden dat deze begroting nu al 3 seizoenen daalt en belangrijker het sportieve niveau van onze FC helemaal.
  Stefan Jansen had nooit op basis van zijn verleden aangetrokken mogen worden, maar op basis van scoutingsrapporten. Welke scouting? Inderdaad dat is er fout binnen onze club. De afhankelijkheid van spelermakelaars als Van Ginkel wordt goed gepraat met gewauwel over insiders waarbij er voorbij wordt gegaan aan het feit dat FC Zwolle geen goed scoutingsapparaat heeft. Van Vliet geeft echter vooral aan dat het seizoen ook zonder sportief succes (play offs) voor hem succesvol is. Natuurlijk als hij de eerste paal mag slaan en er spelers worden verkocht. Als supporter heb je dan weer een kutseizoen beleefd (ookwel overgangsjaar nummer 3 genoemd) en raak je, je beste spelers kwijt (o.a. Diederik Boer). Door het vertrekken van je beste spelers raken we nog dieper in de probelemen omdat we geen eigen voetbal know how hebben om goede spelers aan te trekken.

  Van Vliet heeft totaal geen liefde voor de voetbalsport en voetballiefhebbers. Van Vliet zit er om een lintje door te knippen. Een seizoen is voor hem geslaagd als er financieel succes wordt behaald door de beste spelers te verkoppen i.p.v. dat er sportief succes is behaald. Van Vliet geeft geen zier om het lange termijn perspectief van FC Zwolle. Wat hem betreft is het na 53 jaar over met de Zwolse strijd. Hij is zelf dan al lang met de noorderzon vertrokken.

  Slechts 6 tot 7 ton van de 2,8 miljoen euro van onze begroting wordt ge?¯nvesteerd in de spelers. Driekwart gaat o.a. naar de vreet- en zuippartijen achter het glas. Supporters achter het glas? Sodemieter op. Ga lekker golfen en verblijven in een 5 sterren hotel terwijl het voetbal in Zwolle nog niet eens meer goed is voor ?©?©n ster. De Scheffergroep ongeveer 15.000 neerleggen als rugsponsor en binnenlopen middels de sloop van het stadion. Bouwbedrijf Moes die twee sportgoedkope Brazilianen (22.000 euro) betaalt die na drie dagen en ?©?©n oefenwedstrijd een contract tot het einde van het seizoen krijgen, maar zelf de miljoenenopdracht voor de bouw van het nieuwe stadion heeft gekregen. En dan nog Jan Regterschot, directeur van ontwikkelaar IPMMC, die de stadionnaam ten gelde kan maken, eventuele inkomsten uit skyboxen in zijn portemonnaie in plaats van de clubkas ziet glijden, maar die het stadion ontwikkeld als vatsgoedcomplex dat als er geen voetbal meer is, het wedstrijdveld kan transformeren tot kantoortuin.

  Het zijn allemaal boeven die beter worden van de stadionontwikkeling terwijl het betaald voetbal in Zwolle op sterven na dood is.

  Van den Belt, onze algemeen directeur, probeert iedereen te vriend te houden. Hij werkt ook mee aan het afscheid van mensen als Reijer Groeneman, maar het zijn wederom de kleine vissen die worden opgofferd terwijl de werkelijke schuldigen blijven zitten. Van den Belt is geen sparringpartner die opkomt voor het voetbal!

  En Everse? Iedere coach is zo goed als het spelersmateriaal. Hij kan niet zijn spelers halen, maar er mag best een kanttekening worden geplaatst bij het feit dat hij zo weinig haalt uit zijn jonge spelersgroep. Hij hoeft dan niet Herman Nijman te schofferen!

  Tenslotte graag een metafoor ten aanzien van de stadionontwikkeling. Iemand die geen verstand van computers heeft haalt uit de modernste computer helemaal niets. Iemand die wel verstand van computers heeft, haalt uit de oudste computer nog wel wat. Kortom als het bestuur en de organisatie niet voetbalminded is en geen verstand van zaken heeft dan is goed voetbal in Zwolle een utopie.

  Meneer Sporre kom alstublieft terug om het betaald voetbal in Zwolle voor de tweede keer te redden!

Reacties zijn gesloten.