Italiaanse muurschilder geeft beetje kleur aan troosteloos gebouw bij station Zwolle

Foto van auteur

Peeta geeft een beetje kleur aan het troosteloze gebouw bij station Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

De Italiaanse streetart-kunstenaar Manuel di Rita, ook wel bekend als Peeta, is deze week druk met het beschilderen van de troosteloze bebouwing bij het station. Na de sloop van het Combigebouw bleef een kale, grauwe muur van de parkeergarage over. Deze zal de komende jaren een stuk kleurrijker zijn.

De muur is in vakken verdeeld doordat de restanten van de wanden en vloeren van het gesloopte kantoorgebouw zichtbaar zijn. De kunstenaar maakt hier gebruik van en speelt met dieptes in zijn schildering. Het geeft een driedimensionaal effect en dat is volgens Peeta een verwijzing naar het spoornetwerk in Zwolle: “Ingewikkeld en gelijkertijd erg gestructureerd.”

Andere kunstwerken van Peeta zijn te vinden in Portugal, Denemarken, de Verenigde Staten, Indonesië en in zijn thuisland. De adviescommissie van de gemeente was enthousiast over het ontwerp. Volgens hen heelt het de opengebroken ‘gewonde’ muur. Monique Schuttenbeld, wethouder van cultuur, deelt het enthousiasme: “Ik vind het nu al jammer dat het kunstwerk tijdelijk is!”

De muurschildering is mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente, een bijdrage van Trotse Muren en sponsoring. Het uit de kluiten gewassen schilderij is waarschijnlijk eind deze week klaar. Over een paar jaar maakt de sloopkogel korte metten met de parkeergarage. Dan komt er ook een minder ingewikkeld en gestructureerd einde aan het kunstwerk.

Foto's 3
Peeta geeft een beetje kleur aan het troosteloze gebouw bij station Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Peeta geeft een beetje kleur aan het troosteloze gebouw bij station Zwolle.
Foto: Peter Denekamp
De muur is in vakken verdeeld doordat de restanten van het gesloopte kantoorgebouw zichtbaar zijn.  - Foto: Peter Denekamp
De muur is in vakken verdeeld doordat de restanten van het gesloopte kantoorgebouw zichtbaar zijn.
Foto: Peter Denekamp
Streetart-kunstenaar Peeta in actie bij het station. - Foto: Peter Denekamp
Streetart-kunstenaar Peeta in actie bij het station.
Foto: Peter Denekamp