Groots eerbetoon aan doodgeschoten broers in Stadshagen

Foto van auteur

Foto: Peter Denekamp

Zwolle – Het kan niemand ontgaan als je vanaf de Mastenbroekerbrug Stadshagen binnen rijdt. Op de graffitimuur bij jongerencentrum Level-Z zijn grote portretten gespoten van de broers Ali en Hüseyin Torunlar. De beide mannen werden eind vorige maand doodgeschoten in de McDonald’s Zwolle-Noord.

Het kunstwerk is gemaakt door Zwollenaar Makkie van den Berg. Op de vraag waarom hij het gemaakt heeft is zijn antwoord kort maar krachtig: “Respect.” Van den Berg is bevriend met Badr El Hamdouni, de schoonzoon van Hüseyin Torunlar.

De afgelopen dagen ging de kunstenaar met zijn spuitbussen naar de graffitimuur om het indrukwekkende eerbetoon op de muur te spuiten. In totaal spendeerde hij er negen uur aan. Het resultaat mag er dan ook zijn. “Toen ik bezig was kwamen al veel mensen kijken. De reacties waren hartverwarmend.”

Ook zaterdag toen de kunstenaar een kijkje kwam nemen bij zijn voltooide werk kreeg hij weer complimenten van passerende fietsers. “Wow, goed gedaan man,” roept een jonge fietser hem toe.

Ook de nabestaanden van de broers zijn blij met het kunstwerk. “Ik vind het zo belangrijk voor de overleden broers en hun familie. Ook omdat er in media onwaarheden zijn geschreven over de broers,” zegt Van den Berg. “Ik hoop dat ik het op deze manier recht kan zetten door de mannen te eren.”

Heel lang duurt het eerbetoon niet. De muur is een langgekoesterde wens van jongeren in Stadshagen. Hier mogen ze legaal graffiti spuiten. “Volgend weekend is de opening en dan zal er iets anders overheen worden gespoten.”

Over de ongeschreven regel dat je nooit graffiti over het werk van een ander spuit is Van den Berg helder. “Ik vind dit geen graffiti. Het is wel met spuitbussen gespoten maar voor mij bestaat graffiti uit letters.”

Van den Berg was zelf ook betrokken bij het project om een legale spuitwand voor jongeren te realiseren in Zwolle-West. “Vandaar dat ik ook vindt dat de muur gebruikt moet gaan worden waar het voor bedoeld is.”

Foto's 3
Groots eerbetoon aan doodgeschoten broers in Stadshagen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Groots eerbetoon aan doodgeschoten broers in Stadshagen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp
Groots eerbetoon aan doodgeschoten broers in Stadshagen - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

1 gedachte over “Groots eerbetoon aan doodgeschoten broers in Stadshagen”

Reacties zijn gesloten.