Een van de eerste keren dat ik naar de film ging, was dat in gebouw De Dageraad aan de Molenweg. Toen was het eigendom van een protestants religieuze instelling, nu zijn er appartementen in gevestigd. We zagen er daarom alleen maar Cefa-films. ‘Cefa’ stond voor Christelijke Film Actie, een organisatie die zich afzette tegen de normaal in bioscopen gedraaide films.
Wat later gingen we naar zaal Suisse aan de Blijmarkt, waar onder meer films gefinancierd door een bekend margarinemerk werden vertoond. Wij werden daarvoor gesponsord door onze melkboer. Die films waren beter te behappen, want het waren vooral Comedy Capers. Volgens Wikipedia komische zwart-witfilms met bokkensprongen.
Ook bij de Buitensociëteit kon je films bekijken, maar in Zwolle was je toch vooral aangewezen op bioscoop De Kroon aan de Diezerstraat 66. Daar waar nu SoLow gevestigd is. In 1911 opende ene David Pinto er een filmtheater dat in 1939 werd overgenomen door de familie Kroon. Zo is de bioscoop aan die naam gekomen. In 1963 is hij van eigenaar veranderd en inmiddels tweemaal verhuisd. Veel mensen zullen destijds mevrouw Kroon hebben ontmoet want zij zat doorgaans aan de kassa. Een zoon was binnen de centrale figuur, bracht late bezoekers naar hun plaats en verkocht in de pauze de versnaperingen.
Boven de ingang bevond zich een metersgrote reclame van de op dat moment meest bezochte film. Reclames die aan het begin van de Thorbeckegracht gemaakt werden door schilder Klappe. Naast huis- ook een kunstschilder.
Bij de ingang zelf waren vitrines met foto’s van de hoofdfilm, de film die ‘binnenkort in dit theater’ te zien was en, natuurlijk, de foto’s van de nachtfilm op zaterdagavond. Foto’s waar de meeste mensen naar keken en hoopten dat dat niet gezien werd.
Amper van de lagere school ging ik op een zaterdagmiddag met een klasgenoot naar een cowboyfilm. ’t Was niet van tevoren afgesproken en zo zat ik voor het eerst in de bioscoop zonder dat mijn ouders het wisten. Ik had er toch een beetje onrustig gevoel bij.
De film was niet mijn genre. Wel het Polygoon Journaal met beelden van het belangrijkste nieuws van de week ervoor. Nieuws dat we uit de krant of via de radio kenden. Niet van televisie, dat was toen nog lang geen gemeengoed.
Misschien is daar wel de basis gelegd voor mijn huidige functie bij 1Zwolle.