Het weekendweer: Zon en wolken, vooral ’s middags kans op een bui

Nooterhof
Foto: Ank Pot

Zaterdag en zondag zijn nieuwe buien in de maak. Deze brengen extra water bovenop de regen die vrijdag in Zwolle viel. Amateurweerstations in Stadshagen meldden ’s middags een rij stortbuien die in totaal ruim 40 liter neerslag per vierkante meter afleverde. Tijdelijk ondergelopen straten waren het gevolg.

Deze regenhoeveelheid is bijna de helft van wat normaal gemiddeld in de hele maand augustus valt. In de rest van Zwolle regende het minder, wat karakteristiek is voor buien. Ze zijn zeer plaatselijk, op slechts enkele kilometers afstand is vaak weinig aan de hand. Ook zaterdag hebben de buien dit plaatselijke karakter. Vooral in de middag en avond worden ze verwacht boven Zwolle of op afstand. Er kan onweer in de buien zitten.

Ruimte voor de zon is er zaterdag tussen de vele wolken. De meeste tijd is het droog. Er staat een matige zuidwestenwind, kracht 3, boven het Zwarte Water misschien even 4. Met een middagtemperatuur van ongeveer 20 graden is het voelbaar koeler dan de afgelopen week.

In de nacht naar zondag verdwijnt de buiigheid. Mistbanken kunnen ontstaan. Zondag laat de zon zich zien tussen de wolken. De buiigheid leeft weer op en de activiteit lijkt wat groter dan op zaterdag. Een donderklap is mogelijk. De buien zijn natuurlijk plaatselijk van karakter en hebben een voorkeur voor de tweede helft van de dag. Er staat een zwakke zuidwestenwind. Het kwik blijft steken in de buurt van 18 graden, na een nacht met een minimum van ongeveer 12 graden op de thermometer.

De buien horen bij een lagedrukgebied boven de Noordzee dat langzaam richting Scandinavië verkast. Vanuit het westen doemen nieuwe storingen op, licht wisselvallig weer houdt Zwolle komende week. Volgend weekend kruipt de temperatuur misschien wat omhoog.

Foto 1
Nooterhof - Foto: Ank Pot
Nooterhof
Foto: Ank Pot

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)