Klimaatactivisten bekladden ING-bank in Zwolle

|   Laatste wijziging

Klimaatactivisten hebben een flink deel van de stoep op de Friesewal en Dijkstraat besmeurd met leuzen.
Foto: Peter Denekamp

Klimaatactivisten hebben zaterdagochtend flink huisgehouden bij de ING-bank in de Zwolse binnenstad. Muren van de bank en het trottoir op de Friesewal en Dijkstraat werden ondergespoten met leuzen. De actie is geclaimd door Extinction Rebellion. 

De bekladding werd zaterdagochtend rond 8 uur ontdekt door het personeel van de bank. De gewaarschuwde politie heeft in de omgeving gezocht naar de eventuele daders. Dat zegt Chantal Westerhoff, woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Er werd niemand meer aangetroffen. 

Wel is besloten om zo snel mogelijk de leuzen te verwijderen. In allerijl werd een veegmachine en een hogedrukspuit van ROVA opgetrommeld. Veel werk hadden de mannen van ROVA er niet aan. De teksten waren gespoten met krijtverf. Dat het makkelijk schoon te krijgen is, maakt volgens Westerhof weinig uit: “Het is en blijft baldadigheid en dat is een strafbaar feit.” Westerhoff laat weten dat er op dit moment nog geen aangifte is gedaan.

In een persbericht claimt actiegroep Extinction Rebellion verantwoordelijk te zijn voor de actie in Zwolle. Ze schrijven dat drie activisten in de vroege ochtend teksten hebben achtergelaten op de stoep en op de muren van het bankfiliaal.

De ING-bank is vaker doelwit van klimaatactivisten. “Omdat de leuzen snel en gemakkelijk verwijderd konden worden doen we geen aangifte,” zegt Alexandra Schippers, woordvoerder van ING. De gemeente Zwolle kan op dit moment nog niet reageren op de vraag of de burgers van Zwolle opdraaien voor de schoonmaakkosten of dat de verantwoordelijken de rekening gepresenteerd krijgen.

Foto's 5
Klimaatactivisten hebben een flink deel van de stoep op de Friesewal en Dijkstraat besmeurd met leuzen. - Foto: Peter Denekamp
Klimaatactivisten hebben een flink deel van de stoep op de Friesewal en Dijkstraat besmeurd met leuzen.
Foto: Peter Denekamp
Het filiaal van de ING-bank was het doelwit van drie activisten. - Foto: Peter Denekamp
Het filiaal van de ING-bank was het doelwit van drie activisten.
Foto: Peter Denekamp
Medewerkers van Rova werden opgeroepen om de leuzen te verwijderen. - Foto: Peter Denekamp
Medewerkers van Rova werden opgeroepen om de leuzen te verwijderen.
Foto: Peter Denekamp
Ook de muren van de bank werden bekladt. - Foto: Peter Denekamp
Ook de muren van de bank werden bekladt.
Foto: Peter Denekamp
Alle sporen van de baldadigheid zijn verdwenen als de boel opgedroogd is. - Foto: Peter Denekamp
Alle sporen van de baldadigheid zijn verdwenen als de boel opgedroogd is.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)