Het weer: Uitbundig zonnig en recordwarm

Foto van auteur

Carpoolplaats Beukenallee
Foto: Hans Smit

Donderdag breekt de temperatuur een dagrecord in onze regio. Als we de statistieken tot dertig jaar terug bekijken, heeft KNMI-weerstation Heino op 7 september 2016 een record staan van 26,7 °Celsius. Dit gaat nu sneuvelen.

Boven de steen– en asfaltmassa van Zwolle valt de middagtemperatuur met gemak hoger uit dan op weerstation Heino. Woensdag werd door diverse amateurstations in de stad 32 à 33 graden gemeten. Een tropische temperatuur, die donderdag en vrijdag wederom is te verwachten. De dag start met ongeveer 16 graden.

De verdubbeling van de temperatuur ’s middags gebeurt natuurlijk onder uitbundige zonneschijn. Aan de knalblauwe lucht zijn soms dunne sluierwolken en een enkele vliegtuigstreep te zien. Deze zijn niet hinderlijk voor de zon, die om 6.56 uur opkomt en om 20.11 uur ondergaat.

Ook de wind is vanaf het middaguur warm en vooral boven open gebied een beetje voelbaar, kracht 2 tot 3 uit het oosten tot zuidoosten.

Een hogedrukgebied houdt het zeer warme zomerweer tot en met het weekend in stelling. Maandag later op de dag, of anders dinsdag, zijn stevige buien op komst die de zomerwarmte gaan aanpakken.

Foto 1
Carpoolplaats Beukenallee - Foto: Hans Smit
Carpoolplaats Beukenallee
Foto: Hans Smit