Drie jaar cel geëist tegen juwelenrover in Zwolle

Foto van auteur

De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt.
Foto: Peter Denekamp

Het openbaar ministerie heeft dinsdag 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen Amine Z. (28) uit Almere. Hij wordt verdacht van de juwelenroof bij Van Klaveren op de Melkmarkt en een inbraak bij een juwelier in Ermelo. Beide keren werd een grote hoeveelheid sieraden buitgemaakt.

Op donderdag 1 september 2022 rond 5.00 uur was juwelier Van Klaveren het doelwit van een snelkraak. Twee mannen zetten een krik onder het rolluik van de juwelier en slaan met hamers de pui kapot. Ze kruipen onder het rolluik door en slaan vitrinekasten aan diggelen. Razendsnel grissen ze veel sieraden weg, de hele kraak is in twee minuten voorbij.

Op 26 oktober 2022 vindt in Ermelo een soortgelijke snelkraak bij een juwelier plaats, ditmaal omstreeks 4.30 uur. Ook op de Veluwe werd een roldeur geforceerd, werden de vitrines ingeslagen en sieraden weggenomen. De buit van beide inbraken bedraagt ruim 200.000 euro.

Op de plaatsen delict lag achtergelaten gereedschap waar DNA op werd aangetroffen. Dat leidde naar Amine Z. Hij kreeg in 2022 in België 20 maanden gevangenisstraf opgelegd voor een ramkraak gepleegd in 2019. De Almeerder werd in deze zaak vanwege een DNA-match veroordeeld.

“Het gaat om inbraken waarbij vitrines zijn ingeslagen en met brute kracht is binnengekomen. Het behoeft geen betoog dat het ernstige feiten betreft,” zegt de officier van justitie. “Het zorgt daarnaast voor een gevoel van onveiligheid in de samenleving.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Foto 1
De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt. - Foto: Peter Denekamp
De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)