Verdachte van inbraak bij juwelier Van Klaveren vrijgesproken

Foto van auteur

De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt.
Foto: Peter Denekamp

Amine Z. (28) is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank. De Almeerder werd verdacht van de snelkraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt. Op achtergelaten inbrekersgereedschap werd het DNA van Z. aangetroffen. De rechtbank oordeelde dat dit onvoldoende bewijs was. Tegen Z. werd twee weken geleden 3 jaar cel geëist.

Op donderdag 1 september 2022 was de Zwolse juwelier het doelwit van een snelkraak. Met een krik werd het rolluik geforceerd en met hamers werd de pui kapotgeslagen. De dieven gristen in een paar minuten veel dure sieraden weg. Eind oktober gebeurde hetzelfde bij een juwelier in Ermelo. De buit van beide inbraken bedroeg meer dan twee ton.

Na de kraak in Zwolle vinden agenten een achtergelaten hamer en stootijzer. In Ermelo blijft een krik achter op het plaats delict. Op de gereedschappen wordt het DNA van Amine gevonden. In 2022 kreeg Z. in België 20 maanden gevangenisstraf opgelegd voor een ramkraak gepleegd in 2019. De Almeerder werd in deze zaak vanwege een DNA-match veroordeeld.

De Zwolse rechtbank volgde vandaag het voorbeeld van de zuiderburen niet. De rechters concluderen dat het DNA van Z. is en het een aanwijzing kan zijn van betrokkenheid bij de inbraken. Op grond van het politiedossier kunnen de rechters niet vaststellen hoe en wanneer het DNA op het gereedschap is terechtgekomen. Amine Z. verklaarde eerder in de rechtbank dat hij veel aan scooters sleutelt. Hij kwam zodoende vaak in schuren van mensen die slechte dingen doen. Amine Z. kon niet uitsluiten dat hij daar wel eens een hamer en krik heeft gebruikt.

De rechters geloofden niet al te veel van het relaas van de Almeerder. Desondanks konden ze de verklaring van Z. onvoldoende uitsluiten. Dat de inbrekers zijn vastgelegd door de bewakingscamera’s speelde voor de rechters mee in hun besluit. De personen die op de beelden te zien zijn dragen handschoenen.

Foto 1
De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt. - Foto: Peter Denekamp
De schade op de ochtend na de inbraak bij juwelier Van Klaveren op de Melkmarkt.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)