Zwolle wil kalfjes helpen

Foto van auteur

Zwolle – Kalfjes verdienen een beter leven. Dat vonden verreweg de meeste ondervraagden  tijdens een opinieonderzoek dat dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) vandaag in Zwolle hield. 25% van de ondervraagden zei niet te weten dat veel kalfjes, die in Nederland worden vetgemest, afkomstig zijn uit het buitenland, vaak zelfs uit verre landen.

zwolle5-sdc11001.jpg

De meeste ondervraagden 76% waren ervan op de hoogte dat mestkalveren in Nederland bijna altijd binnen staan, op harde vloeren zonder stro. 98% zei te vinden dat stro voor de kalveren erg belangrijk is. ruim 150 voorbijgangers  tekenden een actiekaart, om bij minister Verburg aan te dringen op verbeteringen voor het welzijn van kalveren en een eind te maken aan verre transporten van jonge kalveren.

CIWF voerde het opinieonderzoek vrijdag uit in de Diezerstraat in Zwolle. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Kasper het Kalf, de mascotte van de CIWF-campagne voor de kalfjes. Dit jaar toert Kasper, als symbool voor zijn levende soortgenoten, in een Suzuki Alto door Nederland. Overal waar Kasper verschijnt voeren vrijwilligers een opinie-onderzoek uit en krijgen sympathisanten de mogelijkheid via een ansichtkaart steun te betuigen aan de campagne. Dat kan overigens ook via de speciale actiesite: www.helpdekalfjes.nl.

Nederland is de grootste importeur van heel jonge kalveren in Europa. Elk jaar komen meer dan 300.000 jonge kalfjes uit verre landen als Litouwen, Polen en Ierland in volle veewagens naar ons land. De jonge dieren zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen erg slecht tegen hitte en kou tijdens het langdurige transport en de kans op infecties is groot *). In Nederland worden ze vervolgens vetgemest in kale stallen op een houten of betonnen vloer, zonder stro om comfortabel op te liggen. Na zes maanden worden ze geslacht voor hun vlees.

Met deze Europese campagne wil Compassion In World Farming bereiken dat Nederland en de EU een eind maken aan de verre transporten van jonge kalfjes en ervoor zorgen dat de huisvesting van kalveren verbetert door alle kalveren stro te geven en door niet meer toe te staan dat heel jonge kalfjes in de stal apart gezet worden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Zwolle wil kalfjes helpen”

 1. Goeie actie! Maar of mevrouw Verburg gaat luisteren…,,zij is nu niet bepaald de meest diervriendelijke minister, helaas!

 2. Je kunt zelf al beginnen door je vlees gewoon bij de ‘biologische’ slager te kopen in plaats van de supermarkt.

 3. ..
  wel een mooi negetief verhaal? Maar klopt het ook ?
  zonder stro om comfortabel op te liggen.
  ruim 150 voorbijgangers tekenden een actiekaart. Er wordt bedoelt maaaaaaaaaaaaaar 150 voorbijgangers tekenden een actiekaart we zijn een stad met meer dan 100000 inwoners dus ongeveer 1 procent heeft getekend en dat is dus absoluut geen representatief verhaal.Wel stemmingmakerij.
  Er zijn vele banen afhankelijk denk ik van deze handel.Denk aan chauffeurs, planners, vlees verwerkende bedrijven ,verzekeringen garagebedrijven indirect. Dus lekker laten gaan zou ik zeggen en vooral veel vlees eten.Daarbij zag ik nog iets staan ze worden allemaal geslacht ?
  Volgens mij is het verhaal nl. andersom ze gaan van nl. verder naar frankrijk italie etc.
  Kortom als je je verveeld ga dan niet met een handtekening lijst in de stad staan maaaaaaaar ga mee op een transport en ga kalfjes aaien of iets dergelijks en ga vooral naar een ver land..en blijf daar als het je niet bevalt.Ver land ? ik dacht dat de genoemde landen vlakbij zijn europa of zo?

Reacties zijn gesloten.