Dick zien veraaltien: Waag

Door Dick Algra

In Zwolle bestond ooit een waag. Niet meer terug te vinden behalve op een gedenksteen in het midden van de Melkmarkt.
Foto: Dick Algra

Er is zolang de mensheid aan (ruil)handel doet gewogen. En te licht of te zwaar bevonden. Daar is ook de in de vorige zin opgenomen uitdrukking door ontstaan.

In voeger tijden bestond daarvoor ‘De Waag’. Wikipedia omschrijft de instelling als volgt: “De openbare waag is een voorziening voor het wegen van handelsgoederen. Hij werd zowel gebruikt om het gewicht te bepalen als om belastingen te innen.”

Het waren vaak monumentale gebouwen, denk aan bijvoorbeeld de Waag van Gouda. In Zwolle bestond ooit ook een waag. Niet meer terug te vinden behalve op een gedenksteen aangebracht in de bestrating in het midden van de Melkmarkt.

Overgeorganiseerd als wij in Nederland zijn, hebben wij natuurlijk ook een dienst die het wegen weer controleert, het ijkwezen, waarmee ik in mijn ‘koffietijd’ jaarlijks te maken kreeg. Want natuurlijk hadden we ook weegapparatuur, gekoppeld aan trilgoten en andere elektronica, omdat ook qua gewicht een pak koffie ‘zuivere koffie’ moest zijn.

Ooit bestelden we zo’n compleet afweegapparaat, met voor die tijd de modernste elektronische besturing. Bij een bedrijf met een heel groot assortiment aan weegschalen. Bij de verkoop werd ons verteld dat, zou er een storing zijn, het simpel snel vervangen van een printplaat de oplossing was.

Binnen een jaar weigerde het apparaat alle dienst, dus werd de bij ons bekende en zeer vriendelijke monteur gebeld om een nieuwe printplaat te plaatsen. Eenmaal gearriveerd, hij woonde niet erg ver weg, meldde hij dat hij die printplaat niet op voorraad had. Op het hoofdmagazijn in de Randstad evenmin. Dus zou hij moeten worden besteld in een Scandinavisch land. Levertijd minimaal drie weken.

We hebben de monteur gevraagd de printplaat uit de weegschaal te halen en zijn samen met hem naar de toen nog bestaande elektronicazaak van Bosscha in de Diezerstraat gegaan. Daar konden ze onderdeel voor onderdeel doormeten en het defecte onderdeeltje vervangen voor een bedrag beneden een tientje.

Drie weken later kwam de bestelde printplaat, die jarenlang ongebruikt in een kast heeft gelegen. De monteur was erg blij met de oplossing, wij konden het hem ook niet kwalijk nemen. Zoals gezegd, daarvoor was hij onder meer te vriendelijk. Een andere bijzonderheid was toch wel zijn overgewicht. Klaarblijkelijk maakte hij zelf weinig gebruik van zijn eigen bedrijfsproducten.

Foto 1
In Zwolle bestond ooit een waag. Niet meer terug te vinden behalve op een gedenksteen in het midden van de Melkmarkt. - Foto: Dick Algra
In Zwolle bestond ooit een waag. Niet meer terug te vinden behalve op een gedenksteen in het midden van de Melkmarkt.
Foto: Dick Algra

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)