€ 139.000 subsidie voor VU en Windesheim

Foto van auteur

Zwolle – Het Stimuleringsfonds voor de Pers geeft een subsidie van maximaal 139.000 euro aan aan onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Hogeschool Windesheim te Zwolle voor het onderzoeksproject ‘Rethinking the value of Journalism in the Digital Age’.

Het onderzoek, onder leiding van Irene Costera Meijer,  Hoogleraar Journalistiek van de Vrije Universiteit Amsterdam  en lector Media & Civil Society van Hogeschool Windesheim, is gericht op de (wordings)geschiedenis van participerende journalistiek. Dat wil zeggen de journalistieke praktijken waarin burgers participeren binnen een professioneel journalistiek kader. Doel van het project is de vraag te beantwoorden of participerende journalistiek een alternatieve bron van informatie vormt die een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de democratie en de kwaliteit van de journalistiek. Binnen het gefaseerde project is tijd en ruimte ingebouwd om de tussentijdse onderzoeksresultaten jaarlijks via deelonderzoeksverslagen en workshops met de journalistieke praktijk te bespreken.

SubsidieDe subsidie is verleend omdat het onderzoek prima binnen de doelstelling van het Stimuleringsfonds voor de Pers past. Het fonds heeft in eerdere adviezen aanbevolen dat er meer (onderzoeks)gegevens over de journalistiek beschikbaar komen om inzicht te krijgen in de wijze waarop de pers functioneert en ook hoe journalistieke opleidingen op geconstateerde tekorten zouden moeten of kunnen reageren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “€ 139.000 subsidie voor VU en Windesheim”

  1. Kunnen de jonge journalisten alvast wennen aan een door de overheid gesubsidieerde branche. Aangezien de grote kranten allemaal in de moeilijkheden zitten, en er vanuit de politiek al wordt oppert overheidssteun voor “kwaliteit” journalistiek te gaan geven.. Lekker onafhankelijk! Na mijn idee heeft de MSM journalistiek dit grotendeels aan zichzelf te danken, en niet het veranderen van de media (naar internet).

  2. De onderzoeksvraag past al niet op Twitter, dus dat is strafpunt 1: Doel van het project is de vraag te beantwoorden of participerende journalistiek een alternatieve bron van informatie vormt die een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de democratie en de kwaliteit van de journalistiek.”

    Er wordt dus onderzocht of alles wat bijv. hier op het weblog wordt geschreven de democratie bevordert en de jounalistiek verbetert.

    Met de inmenging van politici als John van Boven lijkt het antwoord me op de eerste vraag ja, en met de aanvulling van Justin op het scooterongeval geldt hetzelfde voor het tweede punt. Sowieso: hoe vaak er wel niet feitelijke onjuistheden in de krant staan, ook in de ‘kwaliteitskranten’ dus de kwaliteit van de journalistiek is altijd gebaat bij reacties uit de eerste hand.

    Is die vraag ook beantwoord, en ik doe het voor minder dan 139.000 ;D

Reacties zijn gesloten.