Afgewezen asielzoeker heelt en steelt in Zwolle voor zijn zieke zus in Algerije

Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Yanis Z. (19) en Mohamed L. (22) verdwijnen weken achter de tralies. Dat besliste de politierechter maandag in de Zwolse rechtbank. Het duo, afkomstig uit Algerije, heeft in ras tempo een omvangrijk strafblad opgebouwd. Yanis Z. werd bij verstek veroordeeld, zijn verblijfplaats is onbekend. Mohamed L. werd vanuit de gevangenis in Leeuwarden naar de Zwolse rechtbank gebracht om openheid van zaken te geven.

Kort na zijn 17e verjaardag stond het leger op de stoep bij de moeder van Mohamed L. in Algerije. Zoonlief moest zich melden voor de dienstplicht en dat wilde L. niet. Hij ontvluchtte zijn thuisland en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Zijn asielaanvraag werd in maart afgewezen.

Twee laptops en een iPhone
Eind mei krijgt de politie in Zwolle een melding binnen over een autoalarm dat afgaat in de omgeving van Hedon. Agenten zien even later twee mannen rennen en houden ze staande. Het zijn Yanis Z. en Mohamed L. De laatste heeft een rugtas bij zich met twee laptops, een iPhone, een geluidsbox en een portemonnee met pasjes.

De agenten vertrouwen het niet en zetten een laptop aan. Op het scherm prijkt dan een account van iemand met een oer-Hollandse naam. Een politiehond wordt opgetrommeld en die snuffelt aan de tas. De hond zet het op een draf en brengt de agenten naar een woning in de Vermeerstraat. De tas blijkt van de bewoonster te zijn. “Ik ben naar bed gegaan en heb de achterdeur opengelaten omdat mijn zoon nog op was,” verklaart ze bij de politie. De agenten houden de twee mannen aan op verdenking van insluiping en diefstal.

“Ik heb niets gedaan, Z. heeft het gedaan,” zegt L. tegen de politierechter. “Hij zei dat hij de spullen had gekocht voor 100 euro van drie mannen en toen de politie kwam gaf hij mij de tas.” De rechter vraagt hem of hij weet waarom Z. niet in de rechtbank is verschenen. “Omdat hij een dief is, is hij niet gekomen,” zegt de Frans sprekende L. via zijn tolk. De Algerijn legt uit dat Z. de laptops had gekocht zodat ze allebei een laptop op hun kamer in het AZC zouden hebben.

Geweld in openbaar vervoer
Een dag voor de mannen werden opgepakt was Mohamed L. in de Albert Heijn aan het Kleine Grachtje. Bij de servicebalie trof hij een winkelmedewerker die de Franse taal niet machtig was. Een klant die met zijn kleinzoon boodschappen wilde doen, schiet L. te hulp. Hij helpt hem met vertalen en gaat dan de winkel in. Later ontdekt de hulpvaardige Zwollenaar dat hij zijn iPhone kwijt is. De politie bekijkt de camerabeelden in de supermarkt en daarop is te zien dat L. de telefoon achter uit de broekzak van de man haalt.

“Ja, dat heb ik gedaan,” zegt L. tegen de politierechter. “Mijn zus in Algerije is ernstig ziek en er is geld nodig voor onderzoek en behandeling.” De rechter bekijkt vervolgens het strafblad van L. Ze concludeert dat Mohamed op dit moment in voorlopige hechtenis zit vanwege geweld in het openbaar vervoer in Eindhoven.

“Er staan nog allerlei zaken voor u open. Onder meer een straatroof in Grijpskerk en als ik dit zo zie moet u nog een aantal keren verschijnen voor de rechtbank.” De rechter wil weten wat L. van plan is te gaan doen als hij weer op vrije voeten komt. “Ik wil dan naar Zwitserland en stoppen met stelen,” zegt L. “Omdat je in Nederland niet zwart mag werken.”

Betrapt met gestolen telefoons
Het strafblad van Z. is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van zijn landgenoot. Ook hij is voor meerdere strafbare feiten gedagvaard en onlangs veroordeeld door de rechtbank Midden-Nederland. Enkele dagen na zijn aanhouding in Diezerpoort grijpt de Zwolse politie hem opnieuw bij de kladden. Op 2 juni wordt hij betrapt op het station met gestolen telefoons.

Bij de politie verklaarde hij dat hij boos was na zijn aanhouding met de gestolen laptops. Hij ging verhaal halen bij iemand in coffeeshop Sky High. Hij wilde de 100 euro terug die hij had betaald voor de laptops. Geld kreeg hij niet maar wel een paar telefoons. Z. verklaarde bij de politie dat hij op het Zwolse treinstation was met de gestolen telefoons omdat hij onderweg was naar het politiebureau om het gestolen goed daar in te leveren. 

Veel geloof werd er door de hermandad niet aan gehecht. Z. verdween die nacht in de politiecel en daar ging hij opnieuw in de fout. De jonge Algerijn vernielde een matras. De politie maakte proces-verbaal op en eiste een schadevergoeding van zo’n 100 euro.

Insluiping aan de Vermeerstraat
De officier van justitie stelt dat ze niet kan bewijzen dat Z. en L. de woning aan de Vermeerstraat zijn binnengeslopen en de tas met laptops hebben gestolen. Omdat ze beiden met de tas werden aangetroffen en verklaarden de dure spullen, midden in de nacht, voor 100 euro te hebben gekocht van drie onbekende mannen, gaat het volgens haar om heling.

“Dat L. de telefoon stal van een man die hem nota bene wilde helpen, vind ik grof. In mijn ogen is het zakkenrollerij en dat gaat verder dan diefstal.” De officier vindt het ongeloofwaardig dat Z. gestolen telefoons bij de politie wilde inleveren. Ze vraagt de rechter om hem ook voor deze heling en de vernieling van de matras te veroordelen. Daarnaast moet Z. de schade vergoeden aan de politie.

Vernielde matras vergoeden
Het openbaar ministerie eist dat L. 5 weken de cel ingaat, waarvan 2 weken voorwaardelijk. Z. moet wat justitie betreft 4 weken onvoorwaardelijk de cel in. “Hij is al eerder veroordeeld en het heeft hem er niet van weerhouden om opnieuw de fout in te gaan,” aldus de officier.

“Ik zie geen heil in een voorwaardelijke straf omdat er nog veel zaken tegen u openstaan,” zegt de politierechter tegen L. Ze veroordeelt hem tot 2 weken onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De advocaat van L. en het openbaar ministerie zagen af van hoger beroep. Yanis Z. moet 4 weken onvoorwaardelijk achter de tralies. Daarnaast moet hij de politie de schade vergoeden voor de vernielde matras.

Foto 1
Ter illustratie - Foto: Peter Denekamp
Ter illustratie
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)