Zwaar transport voor IJsselbrug Hanzelijn door Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Voor de aanleg van de brug over de IJssel voor de Hanzelijn vindt vanaf dinsdagavond 11 augustus 2009 voor de derde maal een serie zware transporten plaats in Zwolle. De tientallen meters lange brugonderdelen worden vervoerd van de Katwolderhaven naar het bouwterrein ten zuiden van de stad.

De transporten worden alleen ´s nachts uitgevoerd om ander verkeer zo min mogelijk overlast te bezorgen. De zware transporten volgen vooralsnog een vaste route: van de Katwolderhaven aan de Rieteweg, via de Russenweg, de Blaloweg, de IJsselallee, de Burgemeester van Walsumlaan en de Campus naar de bouwweg voor het project. Voor de terugweg wordt hetzelfde traject gebruikt. De transporten mogen tussen 22.00 uur en 06.00 uur plaatshebben. Verkeer kan hinder ondervinden van de transporten, omdat kruisingen en weggedeelten tijdelijk gestremd moeten worden om het zware transport mogelijk te maken. Per nacht worden steeds vier elementen van de haven naar het bouwterrein gebracht.

De elementen worden steeds met acht stuks tegelijk per boot aangevoerd vanuit Duitsland, waar de brugdelen gemaakt worden. Het zware transport vindt daarom steeds op twee opeenvolgende nachten plaats. Tussen de aanvoer van de elementen van Duitsland naar Zwolle zit steeds een aantal weken. In totaal zijn acht of negen transporten gepland. Met name in de buurt van Hogeschool Windesheim zijn aanpassingen gepleegd om het transport mogelijk te maken. Zo zijn enkele bomen gekapt en zijn lantaarnpalen en verkeersborden (tijdelijk) verwijderd. Voor de nachtelijke uren geldt ook een parkeerverbod voor het gebied. Omwonenden en de aanliggende onderwijsinstellingen zijn op de hoogte gebracht van de maatregelen. Hanzelijn ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwaar transport voor IJsselbrug Hanzelijn door Zwolle”

  1. De route van de zwarte transporten van de brugonderdelen voor de Hanzelijn in Zwolle is enigszins aangepast. Vanwege reconstructie-werkzaamheden aan de kruising Blaloweg/Russenweg gaan de transporten niet via de Blaloweg. Vanaf de Russenweg gaan de transporten via het Scaniaterrein naar de Westerholterallee en vervolgens via het verkeersplein naar de IJsselallee. De transporten zullen bovendien vanaf 21.00 uur gereden worden i.p.v. 22.00 uur.

Reacties zijn gesloten.