Zwollenaren gepakt voor stroperij met hazewindhond

Foto van auteur

Zwolle – Op zondag 9 augustus kreeg de politie via een jachtopziener een melding dat er in het veld in de omgeving van de Lichtmis de afgelopen dagen ’s avonds een vreemde personenauto rond reed. In de auto zouden zich een aantal personen bevinden met een hazewindhond. Met de hond zou mogelijk op hazen worden gejaagd.

Politieberichten.jpg

Op maandagavond 10 augustus werd opnieuw gemeld dat de auto daar weer op een zandweg was waargenomen. Door de jachtopzichter werd kort daarop geconstateerd dat de auto was gestopt en dat een van de inzittenden van de auto met een hazewindhond een weiland in ging. Kort daarop werd de hond aangezet op een vluchtende haas. De haas wist echter aan de hond te ontkomen. De inzittenden van de auto, vijf personen in de leeftijd van 17 t/m 30 jaar uit Zwolle werden daarop met ondersteuning van de politie aangehouden. Uit verder onderzoek bleek dat er in de afgelopen zes weken door deze personen meerdere keren was getracht om met de hond hazen te vangen in het buitengebied van Zwolle, Wilsum, Staphorst en Wezep.

In ieder geval twee hazen waren door de hond gevangen. Deze werden door de stropers meegenomen en geslacht. Hazen zijn beschermd in de Flora- en faunawet en mogen alleen door jagers worden bejaagd in de periode van 15 oktober t/m 31 december. De hazewindhond werd van een 20-jarige man uit Zwolle in beslag genomen en tegen alle personen wordt proces-verbaal opgemaakt terzake stroperij en de deelneming hieraan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

12 gedachten over “Zwollenaren gepakt voor stroperij met hazewindhond”

 1. Voor de jagers van het Koninklijk Huis in de tijd van Bernhard, werd altijd ultramakkelijk om te leggen wild uitgezet. Zodat ze toch trots konden zijn dat ze in korte tijd veel omgelegd hadden. Hier vlakbij in Steenwijk, op landgoed De Eese. Kun je verdwalen zo groot. Huppelde Maxima ook regelmatig rond, de hele Koninklijke familie. De verhalen gingen ook rond landgoed ’t Loo. In Limbo-land niet Plantje? Daar zullen ze toch ook wel adresjes hebben én daar houden ze nog wel van jagen. Kijk maar naar Gillende Geert.

 2. Nee, in Limburg geen koninklijke familie die jaagt. Niet voor zover ik weet.
  ’t Is goed dat deze stropers gepakt zijn. Het is niet voor niets, dat het jachtseizoen nu niet open is. Veel hazen hebben jongen.

 3. Klopt, pakken ALLE (dus ook de omhoog gevallen) niet-legale JAGERS en stropers. Die drijfjacht helemaal aanpakken, opvallend en stuitend dat CDA-minister Verburg (alweer) zo op eieren liep omdat ze bang was haar achterban voor de kop te stoten.

 4. Met jagers heb ik niet zoveel problemen. Ik ben er mee opgegroeid. Echter, ik ben opgegroeid in een omgeving waarin je wel respect voor de natuur hebt. Dus ook wat voor het jachtveld doen buiten het jachtseizoen om; rotzooi opruimen enz. En tijdens de jacht alles doen om eventueel aangeschoten wild te vinden in plaats van verder te gaan.
  Zelf heb ik er voor gekozen niet te gaan jagen, want ik zie er de lol niet echt van in. Als je soms ziet hoe sommige jagers zich gedragen kan ik me wel indenken, dat velen er fel tegen zijn! Gelukkig zag ik dat soort gedrag niet in mijn omgeving. En als iemand zich al buitensporig gedroeg werd hij/zij daar ook gewoon op aangesproken.

  Wel grappig is, dat die mensen waar ik mee omga niet begrijpen hoe mensen zo tegen jagen kunnen zijn. Maar zij redeneren dan ook, dat iedereen dit net zo fatsoenlijk doet als zij zelf.

 5. Allemaal zonder vergunning? Tja, opgroeien in Limburg is volgens mij in vele opzichten anders als in NL. Misschien lijkt het soms wel meer op opgroeien in Vlaanderen?

Reacties zijn gesloten.