Zwolle herdenkt slachtoffers Oost-Azië

Zwolle – Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vond op zaterdagavond de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Vorig jaar werd om 19.00 uur begonnen in verband met het Stratenfestival. Aan dit tijdstip wordt vanaf heden jaarlijks vastgehouden. Alle militaire en burgerslachtoffers worden herdacht die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962.

img_6902.jpg

Bij aanvang van de plechtigheid maakte de heer A.H.P. Knoppien, algemeen voorzitter Bond van Wapenbroeders, het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen. Na de Last Post droeg Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle, een gedicht voor. Daarna vond de kranslegging plaats. De burgemeester legde samen met loco-Commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde Theo Rietkerk, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna werden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De kransen werden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. Koperensemble Excelsior verzorgde de muzikale begeleiding.

img_6873.jpg

 img_6898.jpg

img_6887.jpg

Via Lees verder meer foto’s… 

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Op 15 augustus aanstaande is het 64 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

img_6877.jpg

img_6932.jpg

img_6953.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Zwolle herdenkt slachtoffers Oost-Azië”

  1. Herdenking Slachtoffers Azie 1941/1962
    Goeden morgen.
    Graag wil ik even reageren na aanleiding van de herdenking.
    Het was weer indrukwekkend om te zien dat er meer mensen komen met name jongeren zo als al werdt gezegt door Dhr.Toderotas.Zo kun je merken dat ook voor die mensen het belangrijk is dat dit blijven herdenken. Wat ik alleen jammer vindt dat dit maar vanaf 2002 plaats vindt en niet eerder. Net zoals het jaarlijks d dode herdenking van de oorlog van Nederland 40/45. Mijn vader heeft het altijd erg gevonden dat dit verschil er was. Geen erkening van de oorlog in Azie die net zo erg was als hier. Alleen door hun stil gezwegen dat was geweest en de toekomst voor je. Maar op laatst voor vele en onverwerkt hhoftstuk in het levensboek die nu sterk naar voen komt. Voor de Familieleden een moeilijk en onbegrepen hooftstuk.
    Groeten SP.Rompas

  2. Mee eens. Te lang is er te weinig aandacht geweest.
    Kan niet meer goed gemaakt worden. Wim Kan heeft het indertijd zo verwoord:

    Er leven niet veel mensen meer die het hebben
    meegemaakt
    De vijand heeft er ongeveer eenderde afgemaakt
    Die slapen in een jutezak, de Burmahemel is hun dak
    De kampen zijn verlaten, leeg de cellen
    Er leven niet veel mensen meer die het kunnen
    navertellen

    Wat aan die railroad is gebeurd weten de doden alleen
    Daar, onder elke dwarsligger ligt welgeteld er een
    Maar die houdt in de Burmagrond tot in de eeuwigheid
    zijn mond
    Wat hier gebeurde had hij nooit kunnen voorspellen
    Er leven niet veel mensen meer die het kunnen
    navertellen

    Die alles weten nog van toen: de drie pagodenpas
    De dodenspoorlijn bij Rangoon, ontvluchten, hoe dat
    was
    Je werd zonder te zijn verhoord op keizerlijk bevel
    vermoord
    Maar wie wil dat nu nog ten toon stellen
    Er leven haast geen mensen meer die het kunnen
    navertellen

Reacties zijn gesloten.