De woonwijk op de plek van de oude IJsselcentrale gaat Nieuw Harculo heten. Dat is dinsdag bekendgemaakt bij de overdracht van het terrein aan een nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar Reales.
Energiebedrijf Engie heeft het volledige terrein aan de IJssel, inclusief de twee havenkommen, de dijk en uiterwaarden, verkocht aan Reales. Deze projectontwikkelaar wil zo snel mogelijk de procedures in gang zetten voor de bouw van 500 huizen. De wijk gaat Nieuw Harculo heten. Gemeente Zwolle is hiermee akkoord, zegt Marc Snijders, directeur bij Reales.
Met de symbolische overhandiging van een schop op de dijk is vandaag de verkoop van het IJsselcentrale-terrein bekrachtigd. Tjomme van der Meer van energiebedrijf Engie deed de symbolische overdracht aan Snijders. Beide partijen doen geen mededelingen over de koopsom.
Engie heeft Reales gekozen uit een aanbestedingsproces waarvoor verschillende projectontwikkelaars zich konden inschrijven. “Dit bedrijf omarmt de gebiedsvisie voor het voormalige IJsselcentrale-terrein dat grenst aan het Natura 2000-gebied van de IJssel,” zegt Van der Meer.
Reales heeft het werkgebied met name in de Randstad. De projectontwikkelaar legt zich toe op woonprojecten met minimaal honderd huizen. Met een gebiedsontwikkeling in Zwolle en even daarvoor in Leeuwarden, slaat Reales de vleugels uit in het land.
Reales belooft bij de ontwikkeling van Nieuw Harculo ‘bijzondere aandacht voor natuurkwaliteit en de unieke karakteristieken van het gebied langs de IJssel’. Ook benadrukt Snijders van Reales dat het betaalbare huizen moeten worden ‘in kleinschalige buurtjes met hechte sociale cohesie’.
Reales wil zo snel mogelijk de procedures in gang zetten voor de bouw van de woonwijk. Met name de stikstofuitstoot is een punt van overleg met gemeente Zwolle en provincie Overijssel. De projectontwikkelaar kondigt een nieuwe participatieronde aan voor de omwonenden.
De bestaande gebouwen op het terrein van de voormalige IJsselcentrale worden geen eigendom van Reales. De koelwaterhal en het aangrenzende terrein is in bezit van kunstenaar Ronald Westerhuis. De oude hijshal en het kantorencomplex is gekocht door Boei, die een herbestemming zoekt voor dit industrieel erfgoed.
Door: Wim Eikelboom