Popronde Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Reizend muziekfestival Popronde vindt dit jaar plaats in 23 steden. In elke stad presenteren zich zo’n 25 opkomende talentvolle bands en muzikanten bij bijna evenzoveel  deelnemende cafés, theatertjes en poppodia. Zwolle is ook één van de steden! Popronde komt 19 september naar Zwolle.

Meetouren is voor bands dè kans zich buiten de eigen regio te presenteren voor nieuw publiek, pers en programmeurs. Het is de gelegenheid hun ‘naam te droppen’, een netwerk en fanbestand op te bouwen en door te stromen naar het live-en festivalcircuit. Voor het publiek is de Popronde de kans om op 1 avond langs allerlei stijlen en bands ‘van buiten’ te zappen en ontdekkingen te doen. Jaarlijks worden 100 opkomende bands en muzikanten uit de circa 700 inzendingen geselecteerd. Op de editie 2009 zullen de geselecteerde artiesten naar verwachting 550 optredens geven bij de 400 deelnemende podia in de 23 steden. De Popronde is gratis toegankelijk.

 

20:30 uur Uncle Frankle (Indie/Rock) het Vliegende Paard, Voorstraat
ReBelle (Pop/Rock) Big Bul, Luttekestraat

20:45 uur Ten Page Pilot (Stoner/Rock) de Doctor, Voorstraat
Florian Wolff (Singer/songwriter/Pop) de Casteleyn, Kamperstraat
Chef’ Special (Funk/Hip Hop) de Zaak, Kamperstraat
Landmark 105 (Pop/Americana) de Hetebrij, Nieuwemarkt

21:00 uur Ponoka (Indie/Pop) Hedon, Burgermeester Drijbersingel

21:15 uur Avant la Lettre (Indie/Pop) de Singel, Groot Wezenland
Soulkikker (Soul/Funk) Public, Blijmarkt

21:30 uur The Veldman Brothers (Blues/Roots) the Livingroom, Gasthuisplein
ZaZa (Pop) Beugeltje, Krabbestraat

21:45 uur John Coffey (Indie/Rock) het Vliegende Paard, Voorstraat
Farida  Merville (Soul/Jazz) Jazzy Jam, Nieuwe Markt

22:00 uur The Blue Shades (Blues/Rock) Big Bul, Luttekestraat
Tommy Ebben (Folk/Rock) Gelagkamer Hoogh, Sassenstraat

22:15 uur Groover (Ska/Pop) de Zaak, Kamperstraat
The Dust Bowl Drifters (Country/Roots) de Hetebrij, Nieuwemarkt

22:30 uur Accelerators (Punk/Rock) de Doctor, Voorstraat
AC Berkheimer (Indie/Pop) Hedon, Burgermeester Drijbersingel
Left (Rock) Rock Inn, Koningsplein

22:45 uur The New Shining (Pop/Rock) de Casteleyn, Kamperstraat
Tenement Kids (Punk/Rock) de Singel, Groot Wezenland

23:00 uur Johnny Cage (Indie) het Vliegende Paard, Voorstraat

00:00 uur Lola Kite (Electro/Pop) Hedon, Burgermeester Drijbersingel

 

 

Afterparty:

 

Lola Kite – Hedon, 00.00 uur

 

Welke bands speelden eerder op het festival:

Voor veel Nederlandse bands betekende hun tour met de Popronde een belangrijke opstap. Voicst, Racoon, Roosbeef, Lucky Fonz III, The Sheer, Leine, Leaf, Sabrina Starke en De Staat zijn voorbeelden. Voor een impressie van bands die eerder tourden met het festival zie: http://popronde.studiopuik.com/2007/beeld/fotogallerij/

Achtergrond: Belang van de Popronde voor de popmuziek in Nederland

De bands zijn afkomstig uit Nederland en zorgvuldig geselecteerd. Eigen repertoire is een belangrijke voorwaarde. De meeste bands staan aan het begin van hun carrière en zijn veelbelovend. Zij worden door Popwaarts in samenwerking met de lokale partners gescout (talent komt lokaal het eerst naar boven). Bands die eerder deelnamen dragen tevens ‘Hollandse Nieuwe’ aan. De selectiecommissie maken uit het ingestuurde materiaal de uiteindelijke keuze.

De praktijk is dat bands moeite hebben optredens buiten hun eigen regio te genereren. Als ze al geprogrammeerd worden in een andere stad spelen ze veelal voor weinig publiek. Dit houdt zichzelf in stand; podia kiezen voor een lokale band omdat deze enige bekendheid geniet in de regio en eigen publiek meeneemt. Andere factoren die het voor beginnende bands niet eenvoudiger maken is de schaalvergroting in het clubcircuit. Gestegen huiskosten staan risicovol programmeren van (nog) onbekende bands in de weg. Tevens nemen buitenlandse acts vaker hun eigen voorprogramma mee.

Beproefd concept

De Popronde weet met veel optredens op 1 avond, op toegankelijke lokaties en een veelzijdige programmering publiek te interesseren, waaronder een groot deel geen reguliere bezoeker is van (onbekende) Nederlandse bands. In steeds meer steden is Popronde een niet meer weg te denken deel van het festivalseizoen waar door het publiek en podia naar uit wordt gekeken. Bands beleven middels Popronde vaak hun vuurdoop in een stad. Het festival vervult hiermee een belangrijke schakel naar veel landelijke optredens, exposure en (media) aandacht. Acts worden gescout door programmeurs van podia of van lokale/regionale festivals. Vaak worden ze later in nog eens teruggevraagd door het ‘Popronde podium’.

De Popronde 2009 is een coproduktie van Popwaarts met Muziek Centrum Nederland en wordt georganiseerd i.s.m. Hedon, Popfront, Studentainment – Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)