Dick zien veraaltien: Vuurwerk

Door Dick Algra

Hoe komt iemand, in deze tijd van het jaar, zeg maar in juli, aan vuurwerk?
Foto: Peter Denekamp

Ik hoop oprecht dat ik niet de enige Zwollenaar ben die zich zo nu en dan afvraagt: Hoe komt iemand, in deze tijd van het jaar, zeg maar in juli, aan vuurwerk? ’t Antwoord zal wel luiden: “Ach dat koop je zo over de grens, in Duitsland of België!” Dat weet ik ook wel. Maar we hebben toch zaken met elkaar afgesproken? Bijvoorbeeld dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken zonder vergunning. Anders gezegd, we hebben zulke zaken toch bij wet geregeld?

Zo zijn we met elkaar overeengekomen dat we aan de rechterkant van de weg rijden. Daarvan zegt toch geen zinnig mens: “Nou daar hoef ik me niets van aan te trekken, vanavond ga ik lekker links rijden?” En nu niet zeggen: ”Maar dat fout doen kan veel zwaardere consequenties hebben dan een beetje vuurwerk.” Want dat is nog maar de vraag.

Onlangs werd in onze woonbuurt een soort van straatfeest gehouden. Om middernacht werd er vuurwerk afgestoken, om halfdrie ging een grote partij siervuurwerk de lucht in met veel lawaai en lichteffecten.

Moeten we dat maar normaal gaan vinden? Vuurwerk voor tijdens en na voetbalwedstrijden, wie kent het intussen niet? Normaal? Het hele jaar door klinken er ’s nacht doffe dreunen van vuurwerk waardoor vast mensen van schrik rechtop in bed zitten. Tenminste, je kunt die verhalen met enige regelmaat lezen. Normaal?

Toen ik voor het eerst met vuurwerk kennismaakte, het zal omstreeks 1955 geweest zijn, was dat op oudejaarsavond en bestond het vooral uit ‘rotjes’ en ‘gillende keukenmeiden’. De mensen, met een wat hoger inkomen dan gemiddeld, hadden soms een paar grote vuurpijlen waar, bij het afsteken, door de mensen uit de buurt aandachtig naar werd gekeken.

Dat je in de loop van het jaar zo nu en dan blij bent dat jouw kluppie een wedstrijd heeft gewonnen en jij dat aan de mensheid wilt laten weten, kan ik mij voorstellen.

Maar als er nu ergens zo’n knal gehoord wordt, weet dan iemand wie dat, en waarvoor, de lucht in heeft geblazen?

In de binnenstad, aan het Meerminneplein, is een horecabedrijf met de toch wel bijzondere naam: ‘De Gillende Keukenmeiden’ gevestigd. Als er door iedereen, bij het zien en horen van nachtelijk vuurwerk, aan dit bedrijf gedacht wordt, hebben die ‘meiden’ er tenminste nog wat aan.

Want voor de rest kan ik me er weinig zinnigs bij voorstellen.

Foto 1
Hoe komt iemand, in deze tijd van het jaar, zeg maar in juli, aan vuurwerk? - Foto: Peter Denekamp
Hoe komt iemand, in deze tijd van het jaar, zeg maar in juli, aan vuurwerk?
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)