Grote hoeveelheid neerslag zorgt voor hoge grondwaterstanden in regio Zwolle

Hoogwater in de stadsgracht van Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Na een zeer natte maand oktober met bijna twee keer de normale neerslaghoeveelheid, is ook november kleddernat. De teller staat inmiddels op gemiddeld 140 millimeter. Dat meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Bij het waterschap wordt dan ook gezegd dat de maand januari nu al voorbijkomt.

Door de grote hoeveelheid neerslag in oktober en november zijn de grondwaterstanden erg hoog voor de tijd van het jaar. Zelfs op de hoge gronden in Drenthe en Salland zien ze nu al een grondwaterpeil dat gemiddeld pas in januari worden bereikt.

Lastig water afvoeren
Afgelopen weekend zorgden de hogere waterstanden op het IJsselmeer voor extra alertheid. Door het hoge water op het IJsselmeer en de IJssel kan het regionale watersysteem minder goed afvoeren. Het regionale watersysteem is het systeem van sloten, kanalen en weteringen binnen het werkgebied van het waterschap.

De IJssel en het IJsselmeer liggen daarbuiten, maar staan er wel mee in verbinding. Als de waterstand op het IJsselmeer en de IJssel hoger is dan die van het regionale systeem, is het lastig water afvoeren uit het werkgebied van WDODelta. Dat is ook de reden dat gemaal Zedemuden in Zwartsluis aanging. 

Door de af en toe droge dagen tussendoor kon genoeg buffer in de sloten, kanalen en weteringen worden gecreëerd om de neerslag op te vangen. De inzet blijft gericht op afvoer van het teveel aan water. Met name blad dat zich voor duikers en krooshekken verzamelt, blijft een aandachtspunt. Het waterschap wil geen verstopping of blokkades, zodat het water goed door kan stromen. Volgens de weersverwachtingen verlopen de komende dagen overwegend droog. Daardoor krijgt WDODelta ‘meer lucht’ in het watersysteem en neemt de druk wat af.

Waterpeil IJssel daalt
De afvoer van de Vecht bij Dalfsen bedraagt ruim 140.000 liter per seconde. Deze afvoer zal nog iets stijgen door de neerslag van afgelopen maandag in het stroomgebied van de rivier met zijn oorsprong in Duitsland. De Vecht zal niet veel stijgen. Er komt een klein ‘afvoergolfje’ voorbij, zoals dat ieder jaar wel een keer gebeurt. Hierdoor blijven vooral de lagere uiterwaarden onder water staan, aldus het waterschap. 

De IJssel laat een dalende trend zien. WDODelta blijft de dijken langs de IJssel controleren op een aantal plekken waarvan ze weten dat die gevoelig zijn voor water dat onder de dijk doorstroomt.

Foto 1
Hoogwater in de stadsgracht van Zwolle. - Foto: Peter Denekamp
Hoogwater in de stadsgracht van Zwolle.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)