Grondwaterstand stijgt naar uitzonderlijke hoogte door harde wind en regen

Oosterlaan
Foto: Peter Denekamp

In december viel tot nu toe de hoeveelheid neerslag die normaal is voor de tijd van het jaar, maar een nieuwe hoogwaterpiek ligt in het vooruitzicht. De grondwaterstanden zijn nog steeds hoog en daardoor reageren de waterpeilen snel op nieuwe neerslag. Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is alert. Alle gemalen draaien volop om het overtollige water zoveel mogelijk af te voeren.

De droge periode begin december heeft het waterschap gebruikt om water uit sloten, kanalen en weteringen af te voeren en ruimte te creëren voor nieuwe neerslag. De grondwaterstand is door de vele neerslag in oktober en november nog steeds erg hoog en stijgt door de neerslag die komende week verwacht wordt naar uitzonderlijke hoogte.

Om de hoeveelheid neerslag die voorspeld wordt te kunnen verwerken, is het belangrijk dat het water in sloten, kanalen en weteringen kan blijven stromen. Daarom zijn peilbeheerders extra alert op verstoppingen bij duikers en worden eventuele storingen bij gemalen snel verholpen. Vanwege het hoge water staan ook de uiterwaarden van de IJssel vol.

Dijkbeheerders controleren de dijken langs de uiterwaarden extra en letten onder meer op bevers. Die zijn door het hoge water op zoek naar een drogere plek. Als bevers in de dijk graven kan de dijk minder stabiel worden. Daarom is dat een aandachtspunt voor het waterschap.

Naast neerslag waait er vandaag een harde westenwind. Die zorgt ervoor dat water vanaf de IJssel richting het werkgebied van WDODelta wordt opgestuwd. Dat bemoeilijkt de afvoer. Om toch voldoende water te kunnen voeren, draaien alle gemalen volop. Het waterschap bemant daarom gemaal Zedemuden 24/7. Gemaal Zedemuden is het tweede gemaal van Nederland en pompt water vanaf het Meppelerdiep naar het Zwarte water. 

Foto 1
Oosterlaan - Foto: Peter Denekamp
Oosterlaan
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)