Zwolse afvaardiging op NK Beachtennis

Foto van auteur

Zwolle – Zondag 13 september a.s. vindt het Nederlands Kampioenschap Beachtennis plaats in het Hommerson Beachstadion in Scheveningen. Beachtennis is één van de vele nieuwe sporten die op ons sportpark De Pelikaan in Zwolle wordt ontwikkeld als onderdeel van de proeftuin van NOC*NSF en het ministerie van VWS.

Vorige maand vonden daartoe o.l.v. ex-prof Miriam Oremans clinics Beachtennis plaats voor o.a. de Zwolse jeugd en de Zwolse tennisleraren. Door deze clinics is veel enthousiasme ontstaan voor deze nieuwe sport in Zwolle. Leden en trainers van tennisvereniging De Pelikaan zijn op het eigen beachveld wekelijks met elkaar in training gegaan en enkelen hebben zich uiteindelijk ingeschreven voor het NK Beachtennis. In de herendubbel zullen zondag a.s. de jeugdige talentvolle Zwolse Pelikaan koppels Christiaan van Driel/Arnold Asjes en Stefan Bakker/Thijmen Horstman uitkomen. Bij de senioren in de hoogste klasse zullen Pelikaan-tennistrainer Floor Beens-Tohati en verenigingsmanager Diederik Meijntjes samen in het mixed dubbel uitkomen.

Beachtennis is een opkomende sport in Nederland. Inmiddels wordt het NK Beachtennis voor de vijfde keer in Nederland georganiseerd en elk jaar groeit het deelnemersveld. De succesformule is dat iedereen het kan doen. Op het NK is naast de fanatieke categorie, dan ook een fun poule.

Dave Offenbach van Go! Marketing is initiator van het Beachtennis in Nederland. Met Miriam Oremans wordt de organisatie van het NK neergezet. Er is een goede samenwerking met de KNLTB en de Internationale Tennis Federation omarmt Beachtennis met de implementatie van een rankingsysteem. Offenbach: “We gaan de sport professionaliseren. We zijn eraan toe om een rankingsysteem te gaan implementeren in Nederland. Spelers moeten ook op toernooien in Nederland punten kunnen halen voor de ranking, zodat ze zich internationaal beter op de kaart kunnen zetten. Dit gaan we samen met de KNLTB oppakken voor het volgende seizoen”.

De sport kent zijn ontstaan in Amerika en Brazilië waar het spelletje reeds werd gespeeld in de jaren ’70. Later waaide de sport over naar het ‘warme’ Europese vaste land waar het uitgroeide tot een echte successport in Spanje en Italië. Tegenwoordig wordt Beachtennis over heel Europa gespeeld, en dus ook in Nederland. Beachtennis wordt gespeeld op een veld van 16 m bij 8 m met een beachtennispallet, zonder snaren, en het net wordt op een hoogte van 1m70 gespannen. De bal, een iets lichtere tennisbal, mag niet stuiten en de puntentelling gebeurt zoals bij het normale tennisspel met het enige verschil dat bij 40-40 het volgende punt beslissend is. Wat de opslag betreft, hoeft de bal niet gekruist gespeeld te worden, mag er geserveerd worden vanaf de hele breedte van de baselijn en gaat het spel gewoon door als het net wordt geraakt en toch aan de overzijde terecht komt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)