GGD IJsselland onderzoekt gezondheid kinderen

Foto van auteur

Zwolle  – Binnenkort krijgen ruim 12.000 ouders/verzorgers vragen voorgelegd over de gezondheid van hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. GGD IJsselland houdt dit onderzoek elke vier jaar in opdracht van de gemeenten. Vragen die aan de orde komen zijn: Wordt uw kind wel eens gepest? Hoe vindt u de gezondheid van uw kind? Zijn er genoeg speelmogelijkheden in de buurt?

De resultaten van dit onderzoek helpen de gemeente met het maken van het gezondheidsbeleid voor kinderen en worden in het voorjaar van 2010 verwacht. De uitnodigingen voor het onderzoek worden de komende weken verstuurd. Dit zal niet voor alle gemeenten op hetzelfde moment zijn. Er wordt komende week begonnen in Zwolle.

In de brief staat een inlogcode, waarmee op een speciale website de vragenlijst kan worden ingevuld. Alleen ouders van kinderen die in de steekproef vallen krijgen een uitnodiging toegestuurd. De GGD voert dit onderzoek elke vier jaar uit in de regio IJsselland. Onder de regio IJsselland vallen de gemeenten Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Aan de hand van de uitkomsten kan worden gevolgd wat de trends zijn in de gezondheid van kinderen en wat de factoren zijn die invloed hebben op die gezondheid. Daarbij moet gedacht worden aan de ontwikkeling, het functioneren en de algemene gezondheid van een 0 tot 12 jarig kind. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk ouders/opvoeders aan het onderzoek meedoen, aldus de GGD tot slot.