Licht

Door Dick Algra

|   Laatste wijziging

Onze wereld is bijvoorbeeld preutser aan het worden, omdat men het in andere landen zo gewoon is.
Foto: Peter Denekamp

Ik weet niet af het anderen ook overkomt, maar soms heb ik het gevoel dat we terugkeren naar het verleden. Dat we bezig zijn terug te gaan naar tijden waarvan we ooit dachten dat ze voor altijd achter ons lagen.

De tijden van de verzuiling. Waar standen en klassen nog een rol speelden. Waar geloofsgemeenschappen veel bepaalden. Waar je als je voor een dubbeltje geboren was, nooit een kwartje worden zou.

Verschillende denkwijzen trokken diepe sporen in de maatschappij. De voorstanders gaf het zekerheid, de tegenstanders zagen naderend onheil. 

’t Schiep scherpe tegenstellingen die soms bijna te vuur en te zwaard werden verdedigd.  

Toen kwamen de jaren zestig met flowerpower en een zich technisch snel ontwikkelende wereld. Het bleek ook anders te kunnen. Meer op basis van gelijkwaardigheid en de bomen bleken lang tot in de hemel van de mooie toekomst te groeien.

Echter, de techniek maakte de wereld als het ware ook kleiner. Duurde het vroeger soms weken voordat nieuws van de andere kant van de aardbol ons bereikte, internet bracht het ons in korte tijd live in de woonkamer. 

We zagen mensen op een heel andere manier leven dan wij gewend waren. Die mensen leerden ons trouwens ook kennen. Er ontstonden verschillen tussen landen die onoverbrugbaar leken, maar die wel om oplossingen vroegen.

Er kwam weer verschil tussen mensen. Niet die bij elkaar in de buurt, nee, landen onderling. Continenten onderling. Die gingen van elkaar haast eisen dat de ander zich zou aanpassen. Dat zette zich door in de intermenselijke verhoudingen.

Wat wij tot voor kort heel gewoon vonden, staat nu op losse schroeven. Onze wereld is bijvoorbeeld preutser aan het worden, omdat men het in andere landen zo gewoon is. In die andere landen probeert men gewoontes van ons over te nemen. En net als wij vinden zij het moeilijk om de middenweg te vinden. Er wordt weer naar elkaar geroepen en geschreeuwd, er worden weer te vuur en te zwaard standpunten verdedigd. 

We hebben er weer moeite mee de toch altijd aanwezige flowerpower te herkennen. Gelukkig zijn we het nieuwe jaar in gestapt. Met andere woorden: de dagen gaan weer lengen, het voorjaar komt steeds dichterbij, het wordt weer lichter in de lucht.

Nu nog in ons aller hoofden.

Foto 1
Onze wereld is bijvoorbeeld preutser aan het worden, omdat men het in andere landen zo gewoon is. - Foto: Peter Denekamp
Onze wereld is bijvoorbeeld preutser aan het worden, omdat men het in andere landen zo gewoon is.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)