Top

Door Dick Algra

De Top 2000, intussen wereldberoemd in heel Nederland.
Foto: Peter Denekamp

Het zou, dacht men, wel een spannende nacht kunnen worden, die van 31 december 1999 naar 1 januari 2000. Computers zouden behoorlijk van slag kunnen raken waardoor vitale systemen zouden kunnen uitvallen. Zelf werkte ik in een van de twee Zwolse ziekenhuizen en de algemeen directeur en mensen van de ICT waren rond de klok van 12 uur ’s nachts aanwezig in het ziekenhuis.

Er gebeurde niets. In het wereldje van Radio 2 bedacht men de Top 2000, intussen wereldberoemd in heel Nederland. Want ook daar wist men niet goed wat er digitaal zou gebeuren en dan was dat overzicht er vast maar. Er gebeurde ook daar computertechnisch niets, zoals we nu weten.

Wat we eraan overgehouden hebben is die Top 2000 met als bijna vaste nummer 1, de hit ‘Bohemian Rhapsody’, op een vijftal keren na. Een programma met een grote luisterdichtheid, laat ik me vertellen.

Toen Radio Veronica nog uitzond vanaf een schip op de Noordzee, ontstond de Top 40, waarvan je elke week een gedrukt exemplaar, zoals dat genoemd werd, op kon halen bij de bekende platenzaken. En de Top 40 werd op zaterdagmiddag uitgezonden tussen 2 en 4 uur.

Ter vergelijk, voor de laatste veertig nummers van de Top 2000 heeft men zo’n vier uur tijd nodig. Nu duren muzieknummers wel wat langer dan die van vroeger, maar het geeft wel aan dat er ook heel veel gepraat wordt op die zender, zo voor de jaarwisseling.

Na het jaar 2000 is er een soort explosie van ’top-muziek-lijstjes’ geweest en het aantal daarvan blijft groeien. Ik heb eens wat rondgesnuffeld op internet. Nadat ik er dertig had bekeken ben ik gestopt want het hield niet op.

Als ik ze ga opnoemen, worden ze vast herkend: de Radio 2 Top 2000, de Nederlandstalige Top 1000, de Radio 538 Top 1000, de Radio Oost Toppers van Toen 750. Opvallend waren voor mij de Fryske Top 100, de Onmeunige 999 en heel bijzonder, de Snob 2000.

Alles bij elkaar kwam ik aan 40.000 muzieknummers. Als we bescheiden rekenen op drie minuten per nummer en een werk-/luisterdag van acht uur, kan er 250 dagen achtereen naar muziek geluisterd worden. ’t Is leuk om te weten, ik ga het niet doen. Er zijn vast veel meer leuke dingen om je ook mee bezig te houden.

Foto 1
De Top 2000, intussen wereldberoemd in heel Nederland. - Foto: Peter Denekamp
De Top 2000, intussen wereldberoemd in heel Nederland.
Foto: Peter Denekamp

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)